Iwo Jima`nin unutulmaz fotoğrafçisi

II. Dünya Savaşı`nda Iwo Jima`da kanlı bir çatışma sonrasında Amerikan bayrağını dikmekte olan askerleri görüntülemiş olması nedeniyle Pulitzer Ödülü`ne layık görülen fotoğrafçı Joe Rosenthal geçtiğimiz günlerde yaşama veda etti.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
San Francisco’daki evinde yaşamını yitiren ünlü fotoğrafçı 94 yaşındaydı. Joe Rosenthal’in 23 Şubat 1945’te The Associated Press için çektiği bu fotoğraf, Virginia’daki Arlington Ulusal Mezarlığı’ndaki Iwo Jima anıtına da esin kaynağı oldu. Bu anıt, II. Dünya Savaşı’nda Pasifik’te yaşamını yitiren ABD deniz kuvvetleri anısına 1954’te yapıldı.
Joe Rosenthal’in söz konusu  fotoğrafı ayrıca 1999’da New York Üniversitesi tarafından yapılan değerlendirilmede, 100 fotoğraf arasında yüzyılın en başarılı fotoğrafçılığı listesinin en başında yer aldı.
Associated Press için çekilen bu fotoğraf kısa zamanda posterleri süsledi, ABD’de posta pullarına basıldı. Joe Rosenthal 1945’te Associated Press’ten ayrıldı ve 35 yıl çalıştığı San Francisco Chronicle’a geçti.
1911’de Washington’da doğan Rosenthal, fotoğrafçılığa bir hobi olarak başladı. 1932’de San Francisco News’da muhabir ve fotoğrafçı olarak iş buldu. Bu alanda kendini geliştirdi, 1944’de AP tarafından savaş fotoğrafçısı olarak görevlendirildi. Çektiği fotoğrafı ile ünlendiği Iwo Jima’daki görevinden önce ilk tayini Yeni Gine’de, ardından  kuşatma sırasında Guam’da savaş fotoğrafçılığı yaptı.