Holokost karikatürleri sergisi açildi

Ortadoğu politikası uzmanlarından Martin Indyk, Lübnan Savaşı sonrası İsrail`in tutumu ve bölgedeki devletlerle ilişkileri konusunda görüşlerini açıkladı. Avustralya`da verdiği röportajında iyimser açıklamalarda bulunan Indyk, İsrail`in Sünni Arap dünyasıyla ortak çıkarları üzerinden nasıl hareket edebileceğini anlat

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçen sene Hz. Muhammed’in  Jyllands-Posten adlı Danimarka gazetesi tarafından karikatürize edilmesinin ardından İran,  batı hoşgörüsünü sınamak amacıyla 200 Holokost karikatürünün yeraldığı bir sergi açtı.
Geçtiğimiz yıl Holokost’un bir mit olduğunu savunarak büyük tepki toplayan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın etkisiyle açılan Holokost karikatürleri yarışması bir sergi ile İranlıların ziyaretine açıldı. Soykırımla ilgili 204 karikatürün yer aldığı sergi eylül ayı ortasına kadar açık kalacak. Serginin yapıldığı karikatür evinin idarecisi Masoud Shojai, geçtiğimiz şubat ayında yapılan yarışma bildirisinden sonra 1200 karikatürün başvurduğunu ve serginin İran gazetesi Hamshahri tarafından desteklendiğini belirtti.
Jyllands-Posten adlı Danimarka gazetesinin Hz. Muhammed’in karikatürünü yayınlaması, Müslümanlıkta peygamberin imajını resmetmek yasak olduğundan geleneklere bir saldırı olarak görülmüş ve büyük tepki toplamıştı. 
Batı dünyasının hoşgörüsünü sınamak amacıyla düzenlenen ve II. Dünya Savaşı’nda nazilerin altı milyon Yahudiyi öldürmeleri konusunun karikatürize edildiği sergide ABD, Endonezya ve Türkiye de dahil olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen karikatürler bulunuyor. 13 Eylül’e kadar sürecek sergide, birinci olan karikatürist $ 12000 ödül kazanacak.