İran`dan nükleer silah tehdidi

Güney Lübnan`a konuşlandırılacak uluslararası güçle ilgili Ortadoğu`daki görüşmelerine başlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, çokuluslu gücün Lübnan-Suriye sınırında konuşlanmayacağını belirtti. Annan, İran ve Suriye tarafından Hizbullah`a gönderilen silahların kontrolünü Lübnan askerin

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İranlı yetkililer ilk kez nükleer programlarının nükleer silah geliştirme hakkını da kapsayabileceğini ve gerek görüldüğü takdirde İran’ın bu tür silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilebileceğini belirttiler
Üst düzey bir İranlı yetkilinin geçtiğimiz pazar günü yaptığı açıklamaya göre, uluslararası baskıların devam etmesi halinde İran, Uluslararası Nükleer Silahların Yayılmaması anlaşmasından çekilecek ve nükleer silahlar geliştirecek.
İran Parlamento Sözcüsü Muhammed Rıza’nın pazar günü yaptığı bu açıklama, İran’ın ilk defa, barışçı amaçlar için geliştirdiğini iddia ettiği nükleer programının, nükleer silah elde etme amacı da taşıyabileceğini gösteriyor. Cumartesi günü yaptığı açıklamada İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad da ülkesinin İsrail’e karşı bir tehdid oluşturmadığını ve ülkesinin nükleer teknoloji geliştirme hakkının kimse tarafından ellerinden alınamayacağını söylemişti. Ahmedinecad ülkesine yaptırımlar uygulansa bile hiç kimsenin İran’ı nükleer teknolojiye sahibi olma hedefinden vaz geçiremeyeceğini belirtmişti. İran cumhurbaşkanına göre ülkesi kimseye, Siyonist rejime dahi, bir tehdit oluşturmuyor. Ahmedinecad, “Bize yaptırım ugulayabilirler ancak bu bir ulusun fikirlerini ve gelişimini engelleyemez” dedi. Cumhurbaşkanı, “Herkes gelişmiş ve barış yanlısı bir İran’ın kendi çıkarlarına olduğunu bilmeli” dedi. Bu çıkışın ardından İsrail tarafından karşı açıklamalar geldi. Likud Partisi Milletvekili Silvan Şalom dünyayı İran tehdidine karşı durmaya çağırdı. Şalom yaptığı açıklamada, zamanın uluslararası camia için çok kritik bir dönem olduğunu söyledi ve “Uluslararası camia bu tehditle yüzleşecek mi yoksa sessiz mi kalacak?” sorusunu sordu.
İşçi Partisi Milletvekili Efrayim Sneh ise “İran’ın nükleer teknolojide göstermiş olduğu gelişmeler bize gösteriyor ki uluslararası camianın çabaları işe yaramamış. Bu yüzden İsrail’in askeri açıdan kendisini bu tehdite hazırlaması gerek” dedi. 
Batılı devletler ise İran’ın uranyum zengilenleştirme projesinden rahatsız. Bu madde nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılabildiği gibi nükleer bomba yapımında da kullanılabiliyor.
Bu arada İran deniz altıdan fırlatılabilen yeni bir gemi savar füzesi geliştirdi. Füze İran’ın yaptığı bir askeri tatbikatta denendi ve füzeyle ilgli kısa bir video yayınlandı. Bu füzenin başarı ile denenmesi ile İran’ın Körfez Bölgesi’ndeki petrol akışını tehdit edebilecek askeri altyapıya ulaştığı yorumları yapılıyor.