Protestocu yedek askerlere halktan destek

Güney Lübnan`a konuşlandırılacak uluslararası güçle ilgili Ortadoğu`daki görüşmelerine başlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, çokuluslu gücün Lübnan-Suriye sınırında konuşlanmayacağını belirtti. Annan, İran ve Suriye tarafından Hizbullah`a gönderilen silahların kontrolünü Lübnan askerin

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Kudüs’teki Başbakanlık Binası önünde protesto gösterisinde bulunan yedek askerler, Olmert ve Peretz’i istifaya davet etti

Geçtiğimiz çarşamba Kudüs’teki Başbakanlık Binası önünde toplanan yüzlerce İsrailli yedek asker, Başbakan Olmert ve Savunma Bakanı Peretz’in istifasını isteyen deklarasyonu imzaladı.
Protesto gösterisinin düzenleyicilerinden Ronny Zvigenbaum  “Biz Lübnan’da aç kaldığımız için değil, savaş sırasında tekrarlanan hatalara tanıklık ettiğimiz için gösteri yapıyoruz: Savaşta tepemize Katyuşalar atılırken sebepsiz yere açık arazide bekledik; bize verilen silahlar ve eğitim yetersizdi” dedi.
Zvigenbaum; “Başından beri bir şüphe vardı, Israil Ordusu elindeki gücü kullanmıyor izlenimini edindik. Farklı birimler arasında koordinasyon veya belirlenmiş ortak bir amaç yoktu. Hatta insan hayatının önemi ve verilen göreve adanmışlık gibi bazı temel değerler bile yoktu. Biz kara askerleri olarak harekat yapabilirdik fakat ellerimiz arkamızdan bağlanmış gibi hissettik. En tepedeki kumandan bu savaşı kaybetti. Olmert, Peretz ve Haluts bu sorumluluğu almalı. Bizlerin de onlara sorumluluk almaları gerektiğini hatırlatmamız gerekiyor” açıklamasını yaptı.
 İsrail hükümeti tarafından, geçmişte Yom Kipur Savaşı’nın çıkmasına neden olan olayları araştırmakla görevlendirilen eski Agranat Komisyonu üyesi Yaakov Hasdai, gösteriler esnasında İstifa çağrısını, bir soruşturma komisyonunun kurulmasını, politik sistemde bir sorumluluk kültürünün yaratılması adına desteklediğini belirtti.
 Hasdai, “Bugün buraya genç nesile ayağa kalkmaları, protesto etmeleri, geçmişte protesto eden nesilden ders almaları, ülkenin yaralarının sarılması için geniş kapsamlı bir plan talep etmeleri gerektiğini söylemek için geldim’ dedi.
Öte yandan Zvigenbaum ve diğer göstericiler soruşturma komisyonu talep etmediklerini belirttiler.
 Yedek askerlerin protestosu Kudüs yakınlarındaki Castel Ulusal parkından bir yürüyüş ile başladı. Yedek asker Ofer Levin bu durumun rastlantısal olmadığını belirtirken;
 “Burası ilk savaş fiyaskosunun gerçekleştiği alandır. İsrail yaralı ve ölü askerlerini terk etmiş ve kurtarma ekipleri göndermemişti’ dedi.