Kofi Annan Ortadoğu ziyaretlerine başladi

Güney Lübnan`a konuşlandırılacak uluslararası güçle ilgili Ortadoğu`daki görüşmelerine başlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, çokuluslu gücün Lübnan-Suriye sınırında konuşlanmayacağını belirtti. Annan, İran ve Suriye tarafından Hizbullah`a gönderilen silahların kontrolünü Lübnan askerin

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Avrupa Birliği geçtiğimiz cuma günü Güney Lübnan’daki çokuluslu güce yönelik düzenlediği görüşmelerde bölgeye yaklaşık 7 bin askerin konuşlandırılacağını açıkladı. Toplantıda konuşma yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan konuyla ilgili yaptığı açıklamada Lübnan-Suriye sınırına asker yerleştirilmeyeceğini söyledi.
Annan, ateşkesi öngören 1701 no’lu karara göre Lübnan hükümeti talep etmediği sürece BM’nin sınıra herhangi bir askeri güç sağlamayacağını belirtti. Lübnan’ın içişleri bakanı geçtiğimiz cumartesi günü Lübnan Ordusu’nun sınırı kontrol edeceğini; fakat Uluslararası Barış Gücü’nden (UNIFIL) teknik destek alabileceklerini açıklamıştı.
Annan açıklamasını, Suriye’nin geçen hafta BM’nin düşmanca hareket ettiğini ve çokuluslu güç kararının Lübnan’a ağır ekonomik sonuçlar getireceğini belirtmesinin ardından yaptı.
İsrail, Uluslararası Güç’ün bölgedeki varlığını, Suriye ve İran’dan Hizbullah’a yapılacak herhangi bir silah sevkıyatının önlenmesi amacıyla kabul etmişti. Kudüs’te bulunan İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü geçen cumartesi yaptığı açıklamada çokuluslu gücün konuşlandırılmaması durumunda bölgeye düzenlediği hava saldırılarını kesmeyeceğini belirtmişti. Annan’ın Tahran ve Şam’a yapacağı ziyaretlerin ana gündemini bu konunun oluşturması bekleniyor. 
Bunun yanı sıra UNIFIL Lübnan-Suriye sınırında bir takım sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Geçtiğimiz iki hafta boyunca İsrail kendisini tanımayan Malezya, Endonezya ve Bangladeş’ten bin askerin bölgeye yerleşmesini reddetti. Annan ise bu ülkelerin askeri güce büyük katkılarının olacağını belirterek, “Elimizden geldiği kadar barışı iyi bir şekilde sağlayacak olanları kabul edeceğiz. Önümüzde istediğimizi tutup seçebileceğimiz bir havuzumuz yok” açıklamasını yaptı. Bununla birlikte Annan, İsrail’in isteklerini göz önünde bulundurarak karara vardıklarını da sözlerine ekledi.
Annan yüzlerce UNIFIL askerinin önümüzdeki günlerde bölgeye gönderileceğini kaydetti. Fransa üç hafta içinde askerlerini göndereceğini belirtirken, Finlandiya dışişleri bakanı askeri gücün iki haftaya kadar bölgede konuşlanacağını açıkladı. BM’nin New York’taki kaynaklarına göre Annan yeni saldırılarla ateşkesin bozulmaya çalışılmasından ve çokuluslu gücün ertelenmesinden endişeleniyor.
Geçtiğimiz pazartesi günü Beyrut’a giden Annan, Lübnan hükümetiyle yaptığı görüşmelerde Hizbullah tarafından kaçırılan iki İsrail askerinin serbest bırakılmasını istedi. BM Genel Sekreteri gündeminde Arap mahkumların serbest bırakılmasının da olduğunu dile getirdi. Ateşkese yönelik önerilerini dile getiren Annan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşerek Lübnan’la diplomatik ilişkiler kurmasını isteyeceğini söyledi. 
Lübnanlı bir yetkilinin belirttiğine göre Annan aynı zamanda Hizbullahlı bakan Mohammed Fneish ile de görüştü.
Annan 29 Ağustos Salı günü İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Amir Peretz ile görüştü. İsrail ziyareti sırasında BM Genel Sekreteri Annan, kaçırılan 3 askerin aileleri ile bir araya geldi.
Haaretz’e açıklama yapan BM diplomatları ise Annan’ın Hizbullah’ın destekçileri olan İran ve Suriye’ye yapacağı ziyaretle ilgili şaşkınlıklarını dile getirdiler. Diplomatlar görüşmelerin sonuçlarından kuşku duyarken, dünya barışını ve istikrarını sağlamaya çabalayan Annan’ın bu değerlerden uzak ülkelerle görüşmekten kaçınması konusunda birleşiyor.