Dekorasyonda Dr. Jeykl ve Mr. Hyde esintileri

Nancy AZARBAD/ İç MimarDr. Jeykl ve Mr. Hyde Robert Louis Stevenson`un yazdığı, bir adamın içindeki kötüyle kavgasını anlatan hikaye Giovanni Scognamillo`nun deyimiyle ruhbilimsel korku edebiyatının başyapıtlarından sayılan, zaman içinde hepimizin bildiği bir klasik olup çıkmıştır. Hepimizin içinde biraz iyi biraz kötü dünya tozları

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Şakayıkların renkleri mi evlerimizi süslemeli kaktüslerle modernizmi mi takip etmeliyiz. Ruhumuz bir kere yapıp uzun süre kullanacağımız evlerde böyle gelgitlerle sarsılırken evlerimiz şekillenmeye başlar. Hayatın hep içinde olduğu Dr.Jekyll ve  Hyde ile insanı baz alarak evrenin iyi ve kötü yanları anlatılır romanda.Oysa Stevenson’un iyi ve kötü adamları, bir kişilik bölünmesi metaforundan başka bir şey değildir. Bu fantastik hikaye sisli bir Londra sabahında, garip ve ürkütücü görünüşlü bir adamın küçük bir çocuğa çarpması ile başlar. Mr.Hyde ile tanışırız. İnsan kişiliğinin iyi ve kötü olmak üzere ikiye ayrıldığını düşünen Dr. Jeykl, laboratuarında yaptığı bir iksirle, bastırılmış diğer benliğini özgürlüğe kavuşturmuştur. Böylelikle zaman zaman değişim geçirerek -kötü- Hyde kimliğine bürünebilmektedir. Ancak her seferinde -ilacın etkisi geçtiğinde- yeniden iyi yanı, yani Dr. Jeykl’a galip gelmektedir. Bu Hyde’ın Jekyll’dan nefret etmesine neden olur ve geri gönderilmeye direnmeye başlar. Giderek Hyde’ın Jekyll’a üstün gelmeye başlaması ve Jekyll’ı yok etme aşamasına gelmesi, cinayetlerin vicdanı rahatsızlığını çeken Jekyll’ı intihara götürür. Sona gelindiğinde, Jekyll’ın geride bıraktığı mektup aracılığıyla kitaptaki bilinmezleri çözebiliriz. Kötülük yok edilmiştir, ama artık ne Jekyll ne de Hyde vardır...  Hikaye harikulade bir güzellik taşıyan şu son sözlerle son bulur "Öyleyse işte burada kalemimi bıraktığım ve yazımı zarfa kapadığım bu anda, zavallı Harry Jekyll'ın yaşamına son veriyorum."
 Eşinin yazmış olduğu bir mektupta; Robert Louis Stevenson'un bu kitabı başlarda eğlenmek amacıyla yazdığı ve bitirdikten sonra da yakmaya karar verdiğinden bahsetmiştir... Stevenson daha sonradan kitap hakkındaki fikrini değiştirmiş ve üç gün içerisinde yeniden gözden geçirerek şimdiki haline getirmiş... Ailenin tek çocuğu olan Stevenson, zayıf bünyesinden dolayı hep sağlık sorunları yaşamış dindar bir ailenin kızı olan annesinin etkisiyle, ilk eğitiminde dinsel yanı ağır basar. Günah ve cehennem korkuları ile kaplanmış çocukluk hayalleri. Belki de “Dr. Jeykl and Mr.Hyde”, bu yılların izlerini taşımaktadır. Romanı okumayanlar bile beyaz perdeye defalarca yansıyan görüntülerinden “Dr. Jeykl and Mr.Hyde”ın konusuna aşinadırlar. Fight Club Frankenstein, Mask gibi çoğu filmi etkisi altına almıştır. Pek çok insanda Mr hyde olma güdüsü vardır. Çizgi filmi dahil birçok versiyonu çekilen sessiz sinema günlerinden beri yönetmenlerin ilgisini çeken bu fantastik romanın 30’ a yakın versiyonu  ile sinema tarihinde karşılaşırız. En popüler Dr. Jeykl and Mr. Hyde lar; 1941 senesinde çekilen Spenser Tracy, 1962 Jerry Lewis’in oynadığı versiyonlarıdır. 1973’te müzikalinde oynayan Kirk Douglas’tan sonra 1989’da Edge of Sanity de Anthony Perkins ile çekildi. Julia Roberts  “As Irish servant to Jekyll” da oynadığı hikayede Dr. Jeykl'in hizmetçisinin gözünden bakan Mary Reilly canlandırdı.
Şimdi de dekorasyondaki çelişkilerin sonucu olarak okuduğunuz romanın içinden ruhunuza girerek sizi içten dürten ve gizemli bir havası olan kahramanlarının dekorasyondaki etkilerine bakalım.
Dr. Dr. Jeykl;  aşırı ciddi, Monokrom ya da maskülen olan her şey.
Mr. Hyde; kasvetli ve sıkıcı renkler.
Dr. Jeykl; Vintage Minderler
Antika Pakistan yorganlarından yapılmış birkaç büyük minderle odanıza derinlik katın.
Mr. Hyde; New Antic
Yeniden yorumlanan Baroque tasarımlar.
Marcel Wanders ın Capellini için tasarladığı son mucizesi.
www.marcelwanders.com
Dr. Jeykl;  Kişilikli Avizeler
Banyonuza avize asmaya ne dersiniz?
Mesela amber rengi mini abajur  şapkalı olan Donghia ideal bir seçim. www.donghia.com
Mr. Hyde;  Siyah ayaklı lamba
Özellikle Habitat Paloma modeli.
Her zaman lamba ışığından iyidir.
Dr. Jeykl;  Şampanya
Su bardağında içmek.
Mr. Hyde;  Servis takımları
Tord Boontje tasarımı boynuzlu hayvan figürleri olan yemek takımları www.tordboontje.com                                    
Dr. Jeykl;  Şakayıklar
Sonbaharda bronz rengine bürünen Uzakdoğu kültüründe önemli bir yere sahip olan  şakayıklar.
Mr. Hyde; Kaktüs
Dikenli ve vahşi görünümü, onlarca farklı türüyle tekrar evlerdeki yerini alıyor..
Dr. Jeykl; Şeffaf Şamdanlar
Zarif cam şamdanların içine uzun beyaz mumlar yerleştirin. Daha belirgin bir görünüm için üç farklı boyda şamdanı bir arada kullanın
Mr. Hyde; One Minetu Sculpture
Kendiniz bile yapabilirsiniz.