GÜNTER GRA(SS)

Emre ERDEMNedir SS ya da Waffen SS? SS, Schutzstaffel yani koruma bölügü; Waffen SS ise Silahlı SS. Önceleri Hitler`in kişisel muhafızlığını yapmak üzere kurulmuştur

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İlk kurulduğunda, polis görevi yapan silahlı parti militanlarından oluşuyordu. Toplama kampları kurulup, Himmler tarafından bunların yönetiminden SS Örgütü sorumlu tutulunca iki ana gruba ayrıldı.Bunların ilki, Waffen SS ya da “Silahlı SS Örgütüydü”, bu örgüt artık askeri bir yapı almıştı. Ordudan geçmiş subaylar tarafından yönetiliyordu. 1942 yılından sonra askerlik yükümlüsü gençler de burada görev yapmaya başladığı için “parti muhafızı” vasfını kaybetti, normal birliklerden bir farkı kalmadı.Diğer bölüm ise, Allgemeine SS yani “Genel SS Örgütüdür”. Bu örgüt bir çeşit polis görevi yapmıştır. SS’lerin soykırım suçu işledikleri iddia edilen bölümü Allgemeine SS’dir. Bunların subayları genelde ordu kökenli değildir. Her iki bölüme de (önce Waffen SS’e) yabancı personel alınmıştır. Önce Alman asıllılardan veya Alman milletine akraba uluslardan SS Tümenleri oluşturulurken, sonraları çeşitli uluslardan toplam 35 tane SS tümeni oluşturulmuştur.Allgemeine SS birlikleri de bir süre sonra silahlandırılıp (burada silah sözünden kasıt, tank, top, zırhlı araç türü ağır silahlardır), yeni tümenler oluşturulmuştur. Bu birliklere yabancılar ve eski mahkumlar da alınmıştır. Bu şekilde oluşturulan Dirlewanger ve Kaminksi Tugayları savaş sırasında soykırım suçu işlediği iddia edilen birliklerdir.
Peki, kimdir Günter Gra(ss)? Dünyaca ünlü, Nobel Ödüllü Alman yazar Günter Grass. 16 Ekim 1927'de Danzig'de doğar. İkinci Dünya Savaş sonrasında maden işçiliği, taş oymacılığı ve caz orkestrasında müzisyenlik yapar. Düsseldorf ve Berlin Güzel Sanatlar Akademileri’nin heykel bölümünde okur. 1956񮕸 arasında Paris'te yazar, ressam, grafikçi olarak çalışır, daha sonra Batı Berlin'e yerleşir. İlk kez 1955'te Stuttgart Radyosu'nun açtığı bir şiir yarışmasında aldığı ödülle tanınır. Blechtrommel (Teneke Trampet) adlı romanı dünyaca ün kazanmasını sağlar. Şiirleri sözcük oyunlarıyla dolu, yergici ve bazen soyuttur; şiir kitaplarını kendi grafikleriyle süslemiştir. 1999 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanır.

Yarım asır sonra
Terörün kırmızı alarm verdiği son günlerde, Günter Gra(ss) yarım asrı aşkın süreden sonra milyonlarca insanın soykırıma uğradığı katliamda gönüllü olarak Waffen SS`lere katıldığını itiraf etti. Edebiyat, kültür dünyasında bomba etkisi yapan açıklamasıyla Günter Grass senelerdir sakladığı gerçeği Frankfurter Allgeimende Gazetesi’nde dışa vurdu. 17 yaşında kendi isteğiyle katıldığı Hitler ordusuna dair gerçekleri Gra(ss) neden altmış sene boyunca gizli tutmuştu? Eylül 2006 da piyasaya çıkacak Beim Häuten der Zwiebel (Soğanı Soyarken) adlı kitabında soğan metaforundan yararlanarak çocukluğundan, gençlik yıllarına uzanan dönemi anlatır ve 1960 senesinde otobiyografik roman şu sözlerle sonlanır: “Bundan böyle sayfadan sayfa, kitapların arasında yaşadım...” Grass`ın kitabın satışından önce yapmış olduğu açıklamayı ünlü edebiyat eleştirmeni Hellmuth Karasek: “Bu açıklamayı daha önce yapsaydı Nobel ödülünü riske ederdi” derken, bazı çevreler 17 yaşında bir bireyin çocuk yaşta olduğuna dair savunmada bulunuyorlar...
Bu bağlamda şu soruları sormadan edemiyorum: Gra(ss)`ın bu kadar zaman beklemesi edebiyat pazarına sürülecek eserin PR kampanyası mı? Yoksa yazarın gün be gün artan Neo Nazi çevreden okur kitlesini de mi hedef aldığı spekülasyonlar ötesinde Karasek`in değindiği gibi Nobel öncesi ve sonrası Gra(ss) diye edebiyat tarihçileri için yeni bir sayfa aralamak mı istedi. 13 haziran tarihli Die Welt gazetesinde 77 yaşındaki yazar Walter Kempwoski: “Bu biraz geç ortaya çıktı” derken sözlerine İncil`den alıntı yaparak çağın gizlenmeye çalışılan gerçeğini dile getiriyor:“Aranızda günahsız olan, ona ilk taşı atsın.”
Çağımızın düşün adamı, eleştirmen, oyun yazarı Bernard Shaw der ki: “Askerlik, güçlüyken acımasızca saldırma, güçsüzken gizlemeyi bilme sanatıdır. Savaş kazanmanın tüm sırrı budur: “Düşmanın haksızlık anını kollayacak, ne olursa olsun eşit koşullarda kesinlikle savaşmayacaksınız.” Neden Gra(ss), yarım asrı aşkın süredir tarihi gerçeği gizle(n)di mi acaba?