Chavez, Lübnan ve Filistinliler için yardim kampanyasi başlatti

Lübnan`ın Dürzü lideri, Hizbullah`ın zaferinin İsrail Hükümeti`ni düşüreceğini ve teröristleri cesaretlendireceğini söyledi

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Lübnan’ın yeniden inşası ve Filistinli halk için ülke çapında para toplama kampanyası yürütüyor. Chavez, Lübnanlı ve Filistinlileri “kahraman milletler” olarak adlandırırken İsrail’in Lübnan’daki askeri saldırısına yönelik eleştirilerini de yineledi

İsrail’in Lübnan’daki savaşını öfkeyle karşılayan Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, “Ülkedeki herkesten, İsrail’in ve onun efendisi Amerikan İmparatorluğu’nun soykırımcı ve faşist eli tarafından yok edilen Lübnan’ın yeniden inşası için düzenlenen yardım kampanyasına mümkün olduğu kadar destek vermelerini rica ediyorum.” dedi.
Venezüella Devlet Başkanı, 3 Ağustos günü Lübnan’a saldırılarını ve Filistinlilere karşı tavrını protesto etmek adına İsrail’deki Venezüella büyükelçisini geri çekmişti. Buna karşılık Venezüella’daki büyükelçisini geri çağıran İsrail, Chavez’i “tek yanlı politikası” ve “iftiralarından” dolayı eleştirdi.
“İsrail devletinin sahip olduğu tüm güç ve ABD’nin desteği ile bombalamaya ve öldürmeye devam etmesi gerçek bir öfkeye sebep oluyor” diyen solcu lider, İsrail’in saldırılarını ve artan sivil ölümlerini tekrar tekrar eleştirdi ve ABD’nin bu şiddeti durdurması gerektiğini söyledi. Chavez, “Bu dehşeti durdurmak için kimsenin hiçbir şey yapmayışını açıklamak zor” dedi.
Chavez hükümeti şimdiye kadar İsrail ile iyi ilişkiler içindeyken, Venezüellalı lider İran’a yaptığı ziyareti sırasında İsrail elitlerinin sürekli Hitler’in Yahudilere yaptıklarını eleştirdiklerini ancak Hitler’in yalnız Yahudilere değil tüm dünyaya yaptıklarının eleştirilmesi gerektiğini söyledi. “İsrail’in Filistin halkına yaptığı da faşizmdir… terörizm ve faşizm” dedi.
Washington’u eleştirirken de sözünü sakınmayan lider, ABD hükümetini Venezüella’nın BM Güvenlik Konseyi’nde koltuk sahibi olmasını engellemek üzere yürüttüğü insafsız “kampanya” için suçladı. ABD yetkilileri Guatemala’ya arka çıkarken Venezüella’nın konsey üzerinde yıkıcı etkisi olacağını söyledi.
Venezüella’da hem Arap göçmenleri hem de Yahudi cemaatleri bulunuyor. Yetkililer, hükümetin savaşa karşı şiddetli muhalefetine rağmen ülkedeki Yahudi cemaatlere saygı göstermeye devam edeceği konusunda ısrarcı. Venezüella halkının bir kısmı Lübnan’daki çatışmaları protesto ederken içlerinden bir grup geçtiğimiz ay İsrail konsolosluğunun önünde İsrail bayrağı yakmıştı.