İran: Hizbullah`a verilmeyi bekleyen silahlarimiz var

Türkiye`nin hangi şartlar altında Lübnan`a asker gönderip göndermeyeceği tartışılırken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bölge ülkelerinin görüşlerini almak üzere Ortadoğu ülkelerinde temaslarda bulunuyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İran’ın Devrimci Muhafız üyelerinin açıklamalarına göre Tahran yönetimi Hizbullah’a gönderilmek üzere silah üretimine devam ediyorm

Tahran’daki Devrimci Muhafız üyelerinin yaptığı açıklamaya göre, İran yönetimi Hizbullah’ın bir sonraki adımda yeniden silahlandırılması için yeni silahlar üretiyor. Yetkililer farklı silahların Şam’a transfer edildiğini ve Lübnan’a gönderilmeyi beklediğini belirtiyor.
Londra’da yayınlanan Arap gazetesi Al-Sharq Al-Awast, Devrimci Muhafız’ın lojistik üzerine Şam’da acil bir komite oluşturduğunu ve Hizbullah’ın askeri gereksinimlerini karşılamaya yönelik çalışma yapacaklarını belirtti.
İran dışişleri bakanlığından bir yetkili ise Hizbullah lideri Hassan Nasrallah’ın İran yönetiminden maddi destek almadığını iddia etmesine karşın, Lübnan’ın yeniden inşa edilmesi için ekonomik yardım yapılacağını açıkladı.
Tahran’daki dışişleri bakanlığı sözcüsü Hamid Reza Asafi pazar günü, “Hükümet Lübnan’a göndermek amacıyla yardım toplama yollarını arıyor” açıklamasını yaptı.
Tahran rejiminin Hizbullah’ı desteklemesine karşı çıkan kesim ise günden güne büyürken, İranlı bağışçıların kendi ülkelerine sağladığı maddi yardım azalıyor.
İran-Irak Savaşı’nda ve meydana gelen depremde hasar gören kentlerin yeniden yapılandırılması için yardım bekleyen yerleşimciler bu durumdan endişe duyuyor. Geçtiğimiz cumartesi günü İran yönetiminin bu konudaki duyarsızlığını protesto eden yerleşimciler gösteri gerçekleştirdi.
Protesto gösterilerine rağmen Ali Hameney bürosuna bağlı kaynaklar, Hamaney’in hükümete Hizbullah’a acil yardımda bulunması için direktif verdiğini belirttiler. Yardımın bir bölümü olan 150 milyon dolar, İran ve Suriye gözetimi altında olan Hizbullah’a geçtiğimiz günlerde transfer edildi.