Arap Birliği İran`a karşi direniyor

Türkiye`nin hangi şartlar altında Lübnan`a asker gönderip göndermeyeceği tartışılırken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bölge ülkelerinin görüşlerini almak üzere Ortadoğu ülkelerinde temaslarda bulunuyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz günlerde toplanan Arap Birliği Dışişleri Bakanları Lübnan’ın yeniden yapılandırılmasına yönelik toplantıda, Hizbullah’a ekonomik yardımda bulunan İran’ın desteğine karşı olduklarını belirttiler

Arap Birliği’ne üye dışişleri bakanları Kahire’de acil bir toplantı düzenleyerek Lübnan’ın yeniden inşa edilmesi için görüştü. Görüşmeler sonucunda herhangi bir karara varılmazken, gerekli yardımın sağlanması için sosyal ve ekonomik kurulun toplanacağı belirtildi. 
Yetkililere göre Araplar, İran Hizbullah’a yaptığı ekonomik yardımı yeniden yapılanma projelerine yönelik kullanmak istemiyor.
Basına konuşmasına izin verilmediği için adını gizleyen Arap Birliği’nden bir yetkili konuyla ilgili, “Bu İran’a karşı kaybedilmemesi gereken, Lübnanlıların yürekleri ile akılları üzerine bir savaş” açıklamasını yaptı.
Hizbullah Lideri Şeyh Nasrallah’ın örgüte yapılan maddi yardımın kaynağını belirtmemesine karşın Hizbullah’ın kurulmasına yardımcı olan İran, örgütün en büyük destekçisi olarak biliniyor. 
İran yönetimi pazar günü yaptığı açıklamada Hizbullah’a ekonomik yardımda bulundukları yönündeki haberleri reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Reza Asefi bu konudaki iddiaları, “Hizbullah Lübnan’da yasal bir örgüttür, onların kendilerini destekleyecek ekonomik kaynakları vardır” sözleriyle inkar etti.

Suriye toplantıyı kınadı
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Arap Birliği tarafından düzenlenen toplantıyı kınadığını belirtti.
Konuyla ilgili basında çıkan haberlere göre bazı kesimler Suriye’nin, Mısır ve Suudi Arabistan’ın ılımlı duruşunu desteklemediğini öne sürüyor. 
Bunun yanı sıra, Suriye Lideri Beşar Esad geçen hafta yaptığı konuşmada Lübnan’ın İsrail’le işbirliği yaptığını öne sürerek, Lübnan yönetimini kınadığını belirtmişti.
Dürzü üyelerinden Lübnanlı bakan Marwan Hamadeh ise Suriye liderinin açıklamalarına karşılık, Esad’ın yeniden eski alışkanlıklarına dönüş yaparak tehlikeli hale geldiğini belirtti.
Geçen ay görüşen Arap dışişleri bakanları iki İsrailli askerin kaçırılmasının ardından meydana gelen şiddetin sorumlusunun Hizbullah olup olmadığı konusunu tartışmıştı.
Görüşmelerde Suudi dışişleri bakanı, terör örgütlerinin hareketlerini sertçe eleştirmişti. Durumla ilgili “Beklenmedik, yersiz, sorumsuz hareketler” tanımını yapan Suud el Faysal düşüncelerini, “Bu hareketler tüm ulusu seneler öncesine geri götürür ve biz bunu kabul edemeyiz” sözleriyle dile getirmişti.