YAHUDİ DÜNYASINDAN

Nelly BAROKASAuschwitz Konseyi: Savaşı durdurunAralarında Nazi ölüm kampı Auschwitz`de hayatta kalabilenlerin de bulunduğu Auschwitz Konseyi geçtiğimiz perşembe Ortadoğu barışı için savaşı durdurma çağrısı yaptı. Savaşın kini körüklediğini ve insanlığa tehdit oluşturduğunu ileri süren Auschwitz Konseyi, Holokost kurtulanl

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
“Ortadoğu’daki savaş insanların ölümüne, evlerinin yıkımına, yolların ve köprülerin çökmesine, kişilerin geleceğe yönelik umutlarının yıkılmasına neden oluyor” açıklamasını yapan Auschwitz Konseyi 1990 yılında ölüm kampının korunması ve Holokost eğitiminin yaygınlaştırılması amacı ile kuruldu.
Auschwitz Konseyi’nin başkanlığını bir Auschwitz kurtulanı olan Wladyslaw Bartoszewski yapıyor. Bartoszewski, Polonya’nın Komünist döneminde casuslukla suçlanarak 1946񮕬 ve 1949񮕲 yılları arasında iki kez hapis yattı. Polonya’da yazar olan, Lublin Üniversitesi’nde Modern Tarih eğitimi veren ve Radio Free Europe ile işbirliğinde bulunan Bartoszewski 1981񮖏 yılları arasında yeniden hapis yattı.
1990񮖛 yılları arasında Polonya’nın Avusturya büyükelçisi görevinde bulunduktan sonra 1995 ve 2000’de iki kez Polonya dışişleri bakanlığı makamına getirildi. Wladyslaw Bartoszewski 2001’den beri Polonya Senatosu’nda yer alıyor.

İngiltere Yahudi Cemaati 350. yılını kutluyor
Başta Başbakan Tony Blair olmak üzere politikacılar, dini liderler, Yahudi Cemaati’nin İngiltere’de 350. yılını kutlamak üzere ülkenin en eski sinagogu olan Londra’daki Bevis Marks Sinagogu’nda bir araya geldiler.
1701’de inşa edilen sinagogdaki törene, Hıristiyan ve Müslüman dini liderler İngiltere Başhahamı Jonathan Sacks’ın konuğu olarak katıldılar.
İngiltere’nin Yahudi geçmişi aslında çok daha eskilere dayanıyor. 1066 yılında Normanların işgalinden az sonra bu ülkede bir Yahudi cemaati yaşamaya başladı. Ancak şiddetli bir antisemitizm dalgasından sonra Kral I. Edward 1290 yılında tüm Yahudileri ülkeden kovdu. Cumhuriyetçi Lider Oliver Cromwell’in geri dönmelerine izin verdiği 1656 yılına dek Yahudilerin İngiltere’ye girmeleri yasaklandı.
Günümüzde 350 bin kişilik İngiltere Yahudi Cemaati ᆠ yaşında Hıristiyanlığa geçen- Başbakan Benjamin D’İsraeli dahil olmak üzere bünyesinde birçok politikacılar, sanatçılar yetiştirdi.
Bir yandan bu ülkede yaşamaktan memnun olan İngiltere Yahudileri, diğer yandan yükselen antisemitizmden tedirgin olmaktalar. İşçi Partisi’nin bir üyesi ve Yahudi Cemaati’nin ileri gelenlerinden olan Lord Janner; “Yahudi toplumunun bir üyesi olarak, diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında İngiltere’de yaşamakla çok şanslı olduğumuzu dile getirmek istiyorum. Dedelerim İngiltere’ye Litvanya’dan geldiler, arkalarında bıraktıkları sadece toplu bir mezardı” dedi.

Leonard Cohen belgeseli
Ünlü şair, romancı ve şarkıcı Leonard Cohen, “I’m Your Man” adlı şarkısı ile aynı adı taşıyan bir belgesele konu oldu. 1934 doğumlu Kanadalı sanatçı çok sayıda albümünün yanı sıra, şiir kitapları, romanları ve özellikle film müziği çalışmaları ile tanınıyor.
Lian Lunson’un çektiği belgesel Leonard Cohen’in yaşamını ve kariyerini konu ediniyor. Belgeselde ayrıca Cohen’in dostlarının Sidney Opera Binası’nda verdikleri sanatçının eserlerinden oluşan konser de yer alıyor.

Locarno’da İsrail protestosu
Locarno Uluslararası Film Festivali’nin sponsorlarından biri olan İsrail Dışişleri Bakanlığı, ülkenin Lübnan ve Gazze Şeridi’nde sürdürdükleri savaş nedeniyle festival sponsorluğundan çıkarıldı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, festivalin “Geleceğin Leoparları” bölümünün sponsorlarından biriydi.
2ᆠ tarihleri arasında gerçekleşen festivale katılan Lübnanlı ve Filistinli sinemacı ve seyirciler, İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın sponsorluktan çıkarılmadığı takdirde festivali boykot edeceklerini belirttiler. Bunun üzerine bakanlığı sponsor listesinden çıkaran festival yetkilileri yorum yapmaktan kaçındılar.
Locarno Film Festivali 1946 yılından beri İsviçre’nin Locarno kentinde düzenleniyor.