Fotoğraf hilesine izin yok

Dünyanın önde gelen haber ajanslarından Reuters, pazar günü İsrail`in Beyrut hava saldırısının ardından çekilen fotografta hile yaptığı için Lübnanlı fotoğrafçının çektiği resimleri bir daha kullanmayacaklarını açıkladı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Cumartesi günü Web sitesinde yayımlanan  Adnan Hajj’ın fotoğrafı, İsrail’in İslamcı terör grubu Hizbullah’a yaptığı saldırıdan sonra binalardan yükselen kalın siyah dumanı gösteriyor. Reuters pazar günü, Photoshop ile değiştirilip daha fazla duman eklenen resmi geri alıp yerine resmin asıl halini koydu.
Reuters, değiştirilen resmin okuyucuyu yanlış yönlendirip ve etkileyebileceğini öne sürdü ve bu konuda katı prensipleri olduğunu gösterdi.
Reuters’ın Halkla İlişkiler Başkanı Moira Whittle; “ Fotoğrafçı fotoğrafı bilerek değiştirdiği iddialarını yalanladı ve kendisinin resimdeki tozlu görüntüyü silmek istediğini ancak çalıştığı kötü ışık koşullarından dolayı hata yaptığını belirtti” dedi. Whittle, Londra’da yaptığı açıklamada; “Bu durum Reuters’ın önemli prensiplerinden birinin ihlalini temsil ediyor, bu çekilen resimleri kabul edemeyiz” dedi.
Adnan Hajj, 1993 ile 2003 yılları arasında serbest eleman  ya da fotoğrafçı olarak Reuters için çalıştı,  Nisan 2005ten sonra yeniden bu göreve döndü. Hajj, Ortadoğu medyasında ses getiren 30 Haziran  İsrail’in hava saldırısından sonra, Kanalı bir kurtarıcının elinde ölen çocuk resimlerini çeken gruptaki fotoğrafçılardandı.
Reuters ve diğer haber organizasyonları Hajj’ın fotoğraflarını kontrol etti ve onun tüm fotoğraflarını iptal etti.