İran ve Suriye savaşa hazirlaniyor

Geçtiğimiz cuma günü İran hükümeti ilk kez Hizbullah`a uzun menzilli füzeler sağladığını açıklarken, Suriye yönetimi olası bir İsrail saldırısı karşısında bölgesel savaş için hazır olduklarını belirtti

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
İran yönetimi geçtiğimiz cuma günü uzun menzilli ZelzalDŽ füzelerini Hizbullah’a verdiğini ilk kez kabul etti.
İsrail Kanal 1 televizyonunun yayınladığı habere göre, “İntifada Konferansı” Genel Sekreteri Muhteşemi Pur, İranlı bir gazeteye yaptığı açıklamada İran’ın Lübnan’ı savunmak amacıyla füzeleri Hizbullah’a transfer ettiğini belirtti.
İsrailli yetkililer yaptıkları açıklamalarda Hizbullah’ın İran yapımı uzun menzilli Fecr roketlerini İsrail’e fırlatmamasının sebebinin Tahran’ın kararı olduğunu ileri sürdüler. Jerusalem Post Gazetesi’nin konuyla ilgili haberinde de Hizbullah’ın izin verilmediği sürece İran füzelerini kullanmayacağı açıklandı.
İsrail Güvenlik Güçleri’ne göre İran yapımı, Tel Aviv’e kadar uzanabilen uzun menzilli Zelzal füzelerinin henüz İsrail’e atılmamasının sebebi Hizbullah’ın silah depolarının üçte ikisinin İsrail tarafından yok edilmesinden kaynaklanıyor.  Hizbullah geçtiğimiz hafta Tel-Aviv’in 45 kilometere kuzeyindeki Hadera şehrini vurmuştu.
İran’ın Ortadoğu’daki gerginliğe dolaylı yoldan katılarak, geçtiğimiz haftalarda “Suriye’ye yönelik herhangi bir saldırı bizim ülkemize yapılmış sayılır” açıklamaları yapması dikkatleri Suriye’nin üzerine çekti.

Suriye: Bölgesel savaşa hazırız
Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, pazar günü Lübnan’a yaptığı ziyareti sırasında Lübnan Dışişleri Bakanı Fevzi Salluk ile görüşerek, Şam’a yönelik olası bir İsrail saldırısında ülkesinin bölgesel savaşa hazır olduğunu belirtti.
Muallim, ABD-Fransa’nın savaşa son vermek amacıyla hazırladığı çözüm taslağının tek taraflı olduğunu söyledi. Hizbullah’ı desteklediklerini belirten Muallim, ‘Suriye dışişleri bakanı olarak direnişte rol oynayan bir asker olmayı umuyorum’ diyerek düşüncelerini dile getirdi.
Muallim Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud ile görüşmesinin ardından konuyla ilgili “İsrail savaşla almaya çalıştığını, barışla hiç alamaz. Suriye kendini hazırlıyor ve askeri hazırlığını gizlemiyor. Eğer İsrail, Suriye’ye her anlamda karadan ya da havadan saldırırsa askeri güçlerimiz anında cevap verecektir” açıklamasını yaptı.
Geçtiğimiz pazartesi Lübnan’da gerçekleşen Arap Birliği dışişleri bakanlarının toplantısına katılan Muallim, Hizbullah’ın İran ve Suriye adına savaştığı iddialarını reddederek, “Bu iddialar çok yersiz. Hizbullah Lübnan için savaşıyor” dedi.
Muallim, ABD-Fransa’nın ateşkes planıyla ilgili ise “Bu plan, savaşın devamına yönelik bir tasarı. Lübnan için adil değil; çünkü sivil savaşın devamını amaçlıyor ve bu savaştan İsrail dışında hiç kimse bir şey kazanamaz” yorumunu yaptı.