Bariş gücü belirsizliğini koruyor

Alman yetkililer Almanya`nın barış gücüne direkt olarak bir katkı yapmasına sıcak bakmazken, ABD-Fransa ortak tasarısının başarısızlıkla sonuçlanması İsrail`de kaygıyla izleniyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Pazartesi günü yayınlanan söyleşide bir Alman yetkili  ülkesinin Lübnan’da doğrudan bir askeri rol oynamasını istemediğini söyledi.
Geçen hafta İsrail Başbakanı Olmert yaptığı açıklamada barış gücünün içinde Almanya’nın da olmasına sıcak baktıklarını söylemişti. Ancak Başbakan Merkel ve diğer üst düzey Alman yetkililer ülkelerinin Nazi geçmişi gözönüne alındığında bir BM onayı olmadan Almanya’nın barış gücüne asker yollamasına sıcak bakmadılar.
Alman Dışişleri Bakan Yardımcısı Gernor Erler ise yaptığı açıklamada bu barış gücünün Lübnan’ın yeniden yapılanmasına da katkıda bulunması gerektiğini ve Alman askerlerinin Lübnan askerlerini eğitmek için kullanılabileceğini söyledi. Erler, Alman askerlerinin doğrudan bir askeri görevle, ellerinde silahlarla İsrail askerlerine karşı durmasını, tarihi sebeplerden dolayı, kesinlikle düşünemediğini belirtti.
Kriz başladığından beri Berlin, İsrail’i  eleştirmekten kaçınmış ve İsrail’in kendini savunma hakkını sık sık dile getirmişti. Bunun yanısıra Almanya, Hizbullah’ı destekleyen Suriye’yi de çözüm yolunda ikna etmek için uğraş verdi. İsrail ise ABD-Fransa’nın barış gücü  ortak tasarısının başarısızlığa uğramasından son derece kaygılı durumda.
Şimdi önerilen tasarı ise tarih vermeden,  ileriki bir tarihte bölgeye barış gücü konuşlandırılmasını içeriyor. İsrailli hükümet kaynaklarına göre, bu tasarı kısaca hiç bir zaman bir barış gücü olamayacağı anlamına geliyor, çünkü ilgili ülkeler bu tasarılar konusunda anlaşamayacakları izlenimini veriyorlar.
Bu arada şu ana kadar 15 farklı ülke oluşturulabilecek bir Ortadoğu barış gücüne asker verebileceğini belirtti.