YAHUDİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR EVLİLİK (3)

Daha önce Diaspora Yahudileri`nin ilk dönemlerini incelediğimiz bölümlerden sonra bu kez de Mısır`ın o dönemlerde en önemli kentlerinden biri olan İskenderiye (Alexandria) Yahudileri`nin edebiyatını inceleyeceğiz...Sara YANAROCAKHelen ve Roma Dönemi (3)1.ve 2. yüzyıllarda İskenderiye`de (Alexandria) Yahudi EdebiyatıÇok eski dönemde İskenderiye`

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Yusuf BESALEL

2) Geçici Yasaklamalar: Bazı evliliklere ancak belirli bazı sürelerden sonra izin verilir:
a) Bir dul veya boşanmış kadın kocasının ölümünden veya kocasından “get” (boşanma ilâmı) aldıktan sonra 90 gün geçmeden evlenemez. Bu yasanın amacı doğacak çocuğun babası konusunda herhangi bir karmaşa olmamasıdır.
b) Bir Yahudi 30 günlük yas süresi bitmeden evlenemez. Dul kalan bir kişi üç dini bayram geçmeden evlenemez. Ancak çocukları yoksa veya bir annenin bakımına ihtiyaç olan üçük çocukları varsa, tekrar evlenek için o kadar uzun bir süre beklemiyebilir.
c) Hamile bir kadınla ve çocuğunu emziren bir kadınla çocuk 24 aylık olana dek evlenmek yasaktır. (Yevamot, 42a)
d) Evli bir kadın ikinci bir erkekle evlenemez ve bunun için boşanması gereklidir. Onun için Tora’da da belirtildiği gibi kocanın karısına “get”i vermesi şarttır. Şayet kocası bu belgeyi vermeyi reddederse veya savaş zamanlarında sıkça rastlandığı gibi ortadan kaybolmuşsa, karısı çok müşkül durumunda kalmaktadır.
Kadının elinde “get” bulunmadığından ve kocasının ölümü hakkında kesin bir kanıt bulunmadğından; “bağlı bir kadın” anlamına gelen “aguna” konumunda kalan kadın, hala kocasına bağlıdır ve evlenemez. Yüzyıllar boyunca  Rabiler bu konuyla ilgili sorunları başarıyla çözümlemişlerdir. “Get”i vermemekte ısrar eden kocalar için Osmanlı devrinde ve İsrail’de olduğu gibi hapis cezası uygulanmış fakat her zaman başarılı olunamamıştır...

Kaynakça: "Yahudilik Ansiklopedisi", Cilt I, II, III, Yusuf Besalel