Ortadoğu`daki savaş Seattle`i da vurdu

Sara YANAROCAKDaha önce Diaspora Yahudilerinin ilk dönemlerini incelediğimiz bölümlerden sonra bu kez de Mısır`ın o dönemlerde en önemli kentlerinden biri olan İskenderiye (Alexandria) Yahudilerinin hayatını gözlemleyeceğiz...

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Seattle Yahudi Cemiyeti’ne yönelik geçtiğimiz cuma günü gerçekleştirilen saldırıda bir kişi öldü, 5 kişi yaralandı

Geçtiğimiz hafta Seattle Yahudi Federasyonu. “Ben Müslümanım; İsrail’e kızgınım.” diyerek etrafa ateş açan bir adamın saldırısına uğradı. Saldırgan polisler tarafından tutuklandıktan sonra kimliği belirlendi ve 30 yaşında Pakistan asıllı Amerikan vatandaşı Naveed Afzal Haq olduğu anlaşıldı.
Seattle polisi, ekiplerini şehir sinagoglarını ve diğer Yahudi kuruluşlarını yakından takip etmeleri için görevlendirmiş olduklarını belirtti ancak Haq’ın yalnız hareket ettiğine inandıklarını söyledi.
Seattle Belediye Başkanı Greg Nickels “Bu saldırı nefret cinayeti olarak soruşturuluyor. Tek başına yapılan bir saldırı olduğundan bilinçli ve nefret kaynaklı bir hareketti” dedi. Olayı soruşturmaları için FBI’da destek çağrısında bulunuldu.
Kurbanın 58 yaşındaki federasyonun yüksek yetkililerinden Pamela Waechter olduğu belirlendi. Diğer 5 yaralı hastanede kontrol altında, 3 yaralının durumunun kritik olduğu söylendi.
Washington, Seattle’da  akşamüstü saat 16.00 civarlarında,  Federasyon Ofisine ateş açıldığında binada yaklaşık 10 kişi vardı. Şabat nedeniyle işçiler işten çıkmaya başlamış olduğundan federasyondaki kişi sayısı her zamankinden azdı. Yine de olay sonucu bir kişi hayatını kaybetti ve diğer yaralılar hastanede bakım altında.
Olay sonrası Washington Üniversitesi başkanı yaptığı açıklamada “İyi ya da kötü her durumda, dünyadaki tüm Yahudilerin yaptıkları birbirlerine ilişkilendiriliyor” dedi.

Sidney’de sinagoga saldırı
 Haham Wernick, geçtiğimiz pazar akşamı terör saldırısı sırasında ailesiyle birlikte  Sidney’de Parramatta’daki sinagogdaydı.
Sinagogun çatısının gördüğü hasar ve tepeden düşen parçalar ile yol üzerindeki iki araba da ezildi. Olaydan kısa bir süre sonra tanıklar polise  Ortadoğulu on kişinin sokakta gülerek koştuğunu belirttiler.
Haham Werner İsrail ile Lübnan çatışmasının saldırıya etken olabileceğini söyledi.
32 yaşındaki Werner muhabirlere “İnsanların dünyanın diğer ucunda olan olayları nasıl buradaki küçük bir sinagog ile ilişkilendirebildiğini anlayamıyorum. Bu hareketlerinin doğru olduğunu düşündükleri için onlar adına üzülüyorum” dedi.