Sivil kayiplar artiyor

Sara YANAROCAKDaha önce Diaspora Yahudilerinin ilk dönemlerini incelediğimiz bölümlerden sonra bu kez de Mısır`ın o dönemlerde en önemli kentlerinden biri olan İskenderiye (Alexandria) Yahudilerinin hayatını gözlemleyeceğiz...

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail'in Güney Lübnan’daki Kana kasabasına  düzenlediği saldırıda çoğunluğu çocuk 60’a yakın sivilin ölmesine, dünyadan sert tepkiler ve kınamalar geliyor. BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Lübnan'daki temsilcisi Geir Petersen, İsrail'in Kana'da düzenlediği saldırıyı kınadı.
Petersen, yaptığı açıklamada, Kana'da çoğunluğu çocuk onlarca Lübnanlı sivilin öldürülmesi nedeniyle derinden sarsıldığını ve üzüldüğünü kaydetti.
İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, İsrail'in saldırısının ''çok korkunç'' olduğunu söyledi.  Beckett, Sky televizyonuna yaptığı açıklamada, ''İsrail'i defalarca, orantılı güç kullanması yolunda uyardık'' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Kana bombardımanını kınadı ve derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.
Avrupa Komisyonu sözcüsü İsrail saldırısının ''korkunç'' olduğunu belirterek, ''Komisyon, iki taraftan da en kısa zamanda ateşkes ilan edilmesini istiyor. Tarafların her koşulda insani normlara ve uluslararası hukuka bağlı kalmalarını istiyoruz'' dedi.
İsrail ordu sözcüsü, sorumlunun, İsrail'e roket ateşinde kasabayı kullanan Hizbullah'a ait olduğunu ileri sürerek, ''Biz, kasabanın savaş alanı olduğu ve sivillerin terk etmesi gerektiği yönünde birkaç gün önceden uyarıda bulunmuştuk' dedi. Hizbullah'ın bu kasabadan İsrail'in Nahariye ve Galile bölgelerine roket fırlattığını belirtti.
Hizbullah ise, çoğunluğu çocuk 55 kişinin öldüğü Kana saldırısının intikamının alınacağını açıkladı.