Abbas Hizbullah`la işbirliği yapmayacak

Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, cumartesi verdiği demeçte İsrail`de tutuklu bulunan Filistin ve Lübnanlı mahkumların serbest bırakılması için Hizbullah`la işbirliği yapmaya niyeti olmadığını açıkladı.

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrailli Onbaşı Gilad Şalit’in 25 Haziran’da Hamas bağlantılı bir operasyonla kaçırılmasının ardından İsrail Gazze’de saldılarda bulunmuştu.   Hizbullah’ın da  12 Temmuz tarihinde iki askeri daha kaçırması, İsrail’in kuzeyi ve Lübnan’da süregelen çatışmanın başlangıcı olmuştu.
Hamas’ın bu hafta Filistinli ve Lübanlı mahkumların serbest bırakılması için Hizbullah’la işbirliği yapma ihtimali üzerine konuşan Abbas, iki ülkenin davalarının çok değişik olduğunu, bu yüzden işbirliği yapmayacağını açıkladı.  İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e Filistinli mahkumları serbest bırakma sözü verdiğine değinen Abbas, İsrail’in belli sayıda Filistinli mahkumu ve sayısı belirtilmemiş kadın, çocuk ve yaşlı tutukluları serbest bırakması halinde, İsrailli tutuklunun serbest bırakılacağını söyledi. 

Lübnan’daki Filistinliler Hizbullah’a
katılmak istiyor
 
El-Fetih’in Lübnan Lideri Sultan Abu al-Aynain, salı günü yaptığı açıklamada, Lübnan’da bulunan Filistinlilerin İsrail ordusuna karşı savaşmak istediğini söyledi. Abu al-Aynain El Fetih’in Lübnan’da binlerce savaşçısı olduğunu hatırlatarak, İsrail’i Lübnan’daki mülteci kamplarını hedef alma konusunda uyardı.  Abu al-Aynanin’in bu açıklamalarının, Abbas’la koordinasyon içinde olduğundan şüphe duyuluyor. 
Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde iki haftadır yer alan Hizbullah yanlısı gösterilerin ardından, Lübnan’da gösteri yapan silahlı Filistinli gruplar, Hizbullah’ı överek, İsrail’e karşı savaşta Hizbullah’a katılmaya hazır olduklarını belirttiler.