Rice`in temaslari sonuçsuz kaldi

Geçtiğimiz pazar günü Güney Lübnan`ın Kana Kasabası`nda meydana gelen ve birçok Lübnanlı sivilin hayatını kaybetmesine neden olan saldırının ardından Ortadoğu`da ateşkesin şart olduğunu belirten Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşerek bölgede uluslararası kuvvet

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

30 Temmuz Pazar günü Güney Lübnan’ın Kana kasabasında meydana gelen İsrail saldırısının ardından Kudüs’te bulunan Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Beyrut’la yapacağı görüşmenin Lübnan hükümeti tarafından iptal edilmesi üzerine İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüştü.
Kana’daki olayın gündemi belirlediği görüşmede Rice, İsrail’in bu saldırıyı engellemede neden başarısız olduğu üzerine yoğunlaştı.
Rice, İsrail-Hizbullah meselesinde ateşkes zamanının geldiğini belirtirken, Güney Lübnan’a yapılacak uluslararası desteğin şart olduğunu dile getirdi. 
Görüşmenin ardından İsrail-Amerika’nın ortak  kararı Rice tarafından pazartesi günü Kudüs’te açıklandı. Amerikan ve İsrailli yetkililerin atılacak diplomatik adıma yönelik toplandığı pazar akşamı, Rice da İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile 1 Ağustos’taki Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu toplantısından önce ön görüşme yaptı.
Rice pazartesi günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ortadoğu’da barışın sağlanması için uluslararası kuvvetlerin bölgeye konuşlandırılmasının ve Lübnan Silahlı Kuvvetleri’yle yapılacak ittifakın şart olduğunu kaydetti. Amerika Dışişleri Bakanı, Hizbullah’ın silahsızlandırılması için Lübnan ordusunun Suriye sınırından silah geçişini engellemesi gerektiğini de vurguladı.
Rice konuyla ilgili, “Lübnan halkının kendi ülkesini ve geleceğini kontrol etmesiyle birlikte bu işin üstesinden gelineceğine inanıyorum; böylece İsrail halkı Lübnan’da yaşayan teröristlerin saldırılarından uzak yaşayabilir” açıklamasını yaptı.
Kaçırılan İsrail askerleriyle ilgili herhangi bir yorum yapmayan Rice, Lübnanlı ve İsrailli sivillerin hayatlarını kaybetmelerinden dolayı duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.