Uluslararasi güç şimdilik zor

ABD ve İngiltere`nin savunduğu, Lübnan-İsrail çatışmalarının durdurulması için bölgeye bir BM barış gücü yollanması konusundaki görüşmeler ertelendi

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Bölgedeki çatışmaların bitmesi ve politik istikrarın sağlanabilmesi için Lübnan’a bir BM barış gücünün yerleştirilmesi fikri cuma günkü Blair – Bush görüşmesinde ön plandaki konu oldu. Bush ve Blair’in yaptığı ortak basın toplantısında liderler uluslararası bir gücün acilen bölgede görev alması gerektiğini ifade ettiler.
Bush basın toplantısında alınacak herhangi bir uluslararası kararın, çatışmaların acilen bitirilmesine ve bölgede uluslararası bir gücün kurulmasına yönelik olması gerektiğini söyledi. Bush konuşmasında şu anda Ortadoğu’da şiddetli bir çatışmanın olduğunu, fakat bu durumu tüm bölgede genel bir değişim için bir fırsat olarak gördüklerini ifade etti.
Tony Blair ise ülkesindeki iç politika baskılarına rağmen benzer fikirleri savundu. Cuma günü “The Independent” gazetesinde yayınlanan  ve eski bakanlar, elçiler, yazar ve müzisyenler tarafından imzalanan bir bildiride İngiliz Hükümeti’ne Ortadoğu’ya hemen ve şartsız bir ateşkes sağlaması için çağrı yapılmıştı. Blair, ABD’den İsrail’e satılan bombaları taşıyan uçakların İskoçya’daki bir havaalanında ikmal yaptığına dair iddialar nedeni ile de eleştiri alıyordu.
Blair açıklamasında bölgedeki şiddet olaylarını kınadığını bildirdi. Blair, teröristlerin amacının dünya kamuoyunu şoke edecek eylemlerde bulunarak çatışmaları arttırmak olduğunu söyledi. İngiltere başbakanı getirilecek çözümün bölgede orta ve uzun vadede istikrarı sağlayabilmesi gerektiğini de ifade etti.
Geçen hafta salı  günü ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkili de bölgeye en az 10000 kişilik bir barış gücünün gerektiğini belirtmişti.
Fakat Lübnan’ın Kana köyündeki olay nedeni ile planlar tehlikeye girdi. Lübnan olay sonrasında “derhal” ateşkesin sağlanması talebini kabul etmeyen Rice ile görüşmeyi reddetti. BM  ise bölgeye barış gücü gönderme konusundaki görüşmeleri süresiz olarak askıya aldı. Bir BM yetkilisi, bölgedeki politik durum netliğe kavuşana kadar BM’nin bir barış gücünün toplanması konusunda toplantı yapmayacağı bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanı Rice, Lübnan ile görüşememesine ve gelişmelere rağmen ABD’nin istediği barışın sağlanması yönünde umutlu yorumlar yaptı. Rice amacının ateşkesle beraber uzun vadeli bir anlaşma ile Lübnan’da barışın koruması için uluslararası bir gücün kurulması olduğunu söyledi. Rice BM Güvenlik Kurulu’nda bu amacını gerçekleştirmek için elinden geleni yapacağını ifade ederken bu hafta sonuna kadar bir ateşkes sağlanabileceği konusunda umutlu olduğunu belirtti.
ABD Başkanı George W. Bush da pazartesi yaptığı açıklamada ABD’nin görüşünü yineledi. Bush, sadece savaşın durması için durmanın iyi bir şey olabileceğini fakat sorunun kökünden çözümüne yardımcı olmayacağını ifade etti.
Öte yandan Fransa ise bir ateşkesin “derhal” sağlanmasının bir öncelik olduğunu savunuyor. Fransa’nın BM Elçisi Marc de La Sablière kendilerinin de uluslararası bir güçten yana olduklarını fakat herhangi bir uluslararası müdahale ve taraflar arasında anlaşmadan önce ateşkesin sağlanması gerektiğini söyledi. Fransız ve İspanyol diplomatlar BM üyesi ülkelerle görüşerek kuruldan bu yönde bir karar çıkarmak için çaba gösteriyor.
Her ne kadar uluslararası kamuoyu uluslararası güç konusunda anlaşmaya varamamış ve BM konu ertelemiş de olsa Lübnan’ın sınırında 1978’den beri görev yapan 2000 kişilik “UNIFIL” adlı bir barış gücü bulunuyor.