Hahambaşi Rav İsak Haleva:‘Masum insanlarin can vermelerini derin bir ü

Ortadoğu`da dördüncü haftasına giren kriz sivil kayıpların artması ile derinleşiyor. Lübnan acil ateşkes çağrısı yaptı. Fransa ve Suudi Arabistan ayrı ayrı girişimlerde bulunarak ateşkesi sağlamaya çalışıyor

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Muhtelif basın yayın kuruluşlarından Hahambaşılığa ulaşan sorulara cevaben, Rav İsak Haleva bir açıklamada bulundu:

“Musevi dininde de İlahi dinlerin hepsinde olduğu gibi, insan canı kutsal, yaşama hakkı dokunulmazdır. Bu noktadan hareketle, sebebi ne olursa olsun, günümüzde hükmünü sürdüren savaşlarda masum insanların can vermelerini esefle ve derin bir üzüntüyle karşılıyor, bu durumun insanlık onurunu hiç de layık olmadığı seviyelere düşürmekte olduğuna tanıklık ediyoruz.
Toplumlar arasında kin ve nefret duygularının boy vermesine neden olan bu durumun, insanlığın geleceği adına onarılması güç tahribata sebep olacağına ilişkin kaygılarımızı artırdığını belirtmek istiyor, ilgilileri bu konuda uyarmayı görev sayıyoruz.  
Barış yapmanın savaş yapmaktan çok daha fazla cesaret isteyen bir iş olduğunu düşünüyor, bölgemizdeki teröre ve silahlı çatışmalara  son vermeleri ve bu yolla kan ve göz yaşını durdurmaları için devlet adamlarını ve toplum yöneticilerini cesur kararlar almak üzere göreve çağırıyoruz.
Ömrünün büyük bir bölümünü toplumlara barış ve anlayış telkin ederek geçiren bir din görevlisi ve şimdi de Türkiye Hahambaşısı olarak bu silahlı çatışmalara son verme gayretinde olan herkesi kutsuyor, bu gayretlerine dualarımızla iştirak ediyoruz.”