Olmert kabine toplantisinda, sivillerin ölümünden derin üzüntü

Ortadoğu`da dördüncü haftasına giren kriz, sivil kayıpların artması ile derinleşiyor. Lübnan acil ateşkes çağrısı yaptı. Fransa ve Suudi Arabistan ayrı ayrı girişimlerde bulunarak ateşkesi sağlamaya çalışıyor

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba

Ortadoğu’da dördüncü haftasına giren kriz sivil kayıpların artması ile derinleşiyor. Lübnan acil ateşkes çağrısı yaptı. Fransa ve Suudi Arabistan ayrı ayrı girişimlerde bulunarak ateşkesi sağlamaya çalışıyor
Ortadoğu’da dördüncü haftasına giren kriz sivil kayıpların artması ile derinleşiyor. İsrail’in geçtiğimiz pazar akşamı Güney Lübnan’ın Kana kasabasına gerçekleştirdiği hava saldırısında çoğunluğu çocuk olmak üzere 60’a yakın Lübnan’lı hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı Ehud Olmert kabine toplantısında, sivil kayıplardan derin üzüntü duyduğunu belirterek, Hizbullah’ı yerleşim bölgelerinin içinden roket saldırısında bulunarak sivillerin hayatını tehlikeye atmakla suçladı.  İsrail kabinesi, Hizbullah’ın roket saldırılarının kesilmemesi üzerine kara harekatının genişletilmesine karar verdi.
Haaretz  Gazetesi’nin Kudüs’teki politik kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi cuma günü cumartesi gününden itibaren yürürlüğe girmek üzere taraflara ateşkes çağrısında bulunacak.
Fransız Dışişleri Bakanı Philippe DousteBlazy taraflar arasında ateşkes sağlanması için Beyrut’ta Lübnan dışişleri bakanı ve başbakanı ile görüştü. DousteBlazy görüşmelerden sonra şöyle konuştu: ‘Çatışmalarda askeri bir sonuç sağlanması mümkün değil, mutlaka geniş kapsamlı bir barış sağlanmalı, Hizbullah, Lübnan hükümeti, İsrail ve Uluslar arası camia anlaşmaya taraf olmalı.’
Lübnan Dışişleri Bakanı Tarık Metri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde pazartesi günü gerçekleştirilen toplantıda acil ve kapsamlı ateşkes çağrısında bulunarak, İsrail’in bombaladığı Kana kasabasında uluslar arası soruşturma yapılmasını talep etti.  Lübnan’ın The Daily Star Gazetesi’nin verdiği habere göre, Metri Lübnan kabinesinin verdiği karara göre iki taraf arasında Uluslar arası Kızıl Haç örgütü aracılığı ile esir değişimi yapılmasının istendiğini bildirdi. Metri ayrıca yerlerinden edilen Lübnan’lıların evlerine dönebilmeleri için İsrail’in iki ülke arasındaki uluslar arası sınır olan ‘mavi hat’a çekilmesini talep etti. Ayrıca İsrail’in Şeba çiftiliklerini Birleşmiş Milletler’in kontrolüne bırakmasını istiyerek, Lübnan’ın bunun karşılığında ülkenin güneyine asker konuşlandırmak için çalışacağının altını çizdi.
Bu arada, Lübnan borsası Beyrut’a yapılan hava saldırılarının durması üzerine iki haftalık bir aradan sonra tekrar işlem yapmaya başladı
Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri’ne çağrıda bulunarak İsrail ile Hizbullah arasında süregelen çatışmaların durdurulması için liderlik rolü üstlenmesini istedi.  Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Prens Turki alFaisal ABD'nin dünya barışının korunmasında önemli bir görevi olduğunun altını çizerek tüm tarafların uzlaşabileceği bir anlaşmanın masaya getirilmesi gerektiğini belirtti. AlFaisal, Suudi Arabistan'ın sürdürülebilir bir barış istediğini vurgulayarak, ‘Lübnan'ın sebep olmadıkları bir savaş yüzünden acı çekmesine dayanamıyoruz’ dedi.
 Suudi Arabistan, Ortadoğu’da Şii etkisinin artmasından endişe ediyor. Bu nedenle geçtiğimiz haftalarda Hizbullah'ı 'sorumsuz bir şekilde gereksiz bir maceraya girişerek ve Lübnan halkını tehlikeye atmakla' suçlamıştı.  
 AlFaisal, Suudi Arabistan kralı Abdullah tarafından 2002 yılında sunulan barış planına geri dönülmesi gerektiğinin altını çizerek bu planın İsrail için en kapsamlı barış önerisi olduğunu belirtti.

Hahambaşı Rav İsak Haleva:
‘Masum insanların can vermelerini derin bir üzüntüyle karşılıyoruz’

Muhtelif basın yayın kuruluşlarından Hahambaşılığa ulaşan sorulara cevaben, Rav İsak Haleva bir açıklamada bulundu. >>>