YAHUDİ DÜNYASINDAN KISA KISA

Gila ERBEŞGenç Holokost Eğitim ElçileriHertfordshire`dan iki öğrenci ‘Holocaust Education Trust`ın (Holokost Eğitim Vakfı) yeni öğrenci elçileri (temsilcileri) oldular.Letchworth Fearning School`da okuyan Rebecca Morley ve Emily Rose Dover, ‘Auschwitz Programı`nın bir parçası olan HET dersleri için Auschwitz-Birkenau`yu ziyaret ettiler. Gençler; ‘Holo

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Parlamento binasındaki ödül töreninde konuşma yapan öğrenciler, Auschwitz ziyaretini, “her zaman onlarla birlikte kalacak bir deneyim” olarak nitelendirdiler; “Müthiş duygusal ve kelimelerle anlatılması imkânsız. Çalışmalarımızın bu bağlamda algılanması, daha geniş ve genç kitlelere ulaşabilmeyi sağlayabilmek, bizim için gerçek bir meydan okuma olduğu kadar çok büyük bir onur” dediler.
Rebecca ve Emily deneyimlerini aktarabilmek için, okullarındaki tüm gruplara münazara toplantıları düzenlediler, yaşadıkları bölgedeki yerel radyolar için röportajlar verdiler ve Holokost kurbanlarını anmak için siyah kurdeleler sattılar.
Diğer adaylar ise; Leicestershire’deki Ashby Okulu, Dorset’teki Sherborne Okulu ve Lincolneshire’daki Yarborough Okulu’ndandı.
İçişleri Bakanı Vernon Coaker topluluğa yaptığı konuşmada, “Burada bulunan tüm öğrenciler Auschwitz’i gördüler ve deneyimlerini okullarındaki ve cemaatlerindeki kişilerle paylaşma gerçeğinden yola çıkarak bir birlik oluşturdular” dedi. HET’in üst düzey yöneticisi Karen Pollock, hakemlerin, Auschwitz’i ziyaret eden öğrencilerin tümünün gösterdikleri yüksek performanstan etkilendiklerini, jüri heyetinin, karar verirken çok zorlandıklarını söyledi. Pollock konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Rebecca ve Emily’nin bu etkileyici çalışmalarını daha da geliştirerek, daha fazla kişinin Holokost dersleri almalarına yardımcı olacaklarından eminim.”

AMIA Binası’nın bombalanmasının 12. yılı
Buenos Aires’teki Yahudi Merkezi bombalanmasının 12. yılında anıldı. 1994 yılında bombalanan AMIA Binası’nda yaşamlarını yitirenlerin akrabaları ve dostları; Arjantin ve dünya Yahudi Liderleri, Arjantin’deki siyasetçiler ve ülkede yaşayan Yahudi cemaat üyeleri ile birlikte, Salı günü AMIA binası önünde bir araya geldiler. Günümüz Arjantin hükümetinin 18 Temmuz’u milli yas günü ilan etmesine rağmen, Salı günkü törene , hükümetten  az sayıda devlet adamı katıldı. Başkan Nestor Kirchner, iki yıldır katılmasına rağmen, bu kez resmi bir ziyaret için Paraguay’da bulunduğundan, törene katılamadı. Bombalanmada 85 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 300 kişi de yaralanmıştı.