Yerkürenin feryadi

Sara YANAROCAKYahudi Takvimi`nin en keder verici tarihi, Av ayının dokuzuncu günü olan Teşa Be Av günüdür. Aynı tarihte Yahudiler`in en kutsal mabetleri olan 1. ve 2. Bet ha Mikdaş birkaç yüzyıl arayla bu tarihte yıkılmıştır. Teşa be Av`la ilgili olarak Yahudiler arasında birçok söylence çıkmış, aynı tarihte Yahudilerin başına b

Perspektif
9 Ocak 2008 Çarşamba

Anet PASE

*Çevremizdeki dünya patlamaya hazır bir düdüklü tencere. Daha çok kin, daha çok şiddet, daha çok kan. Yerküreden kan damlıyor. İnsanla savaşan insanın kanı.
Tüm bunlar mal mülk yüzünden, anlamsız sahiplenme ihtirasından. Yüzyıllardır milyonlarca insan yerinden yurdundan başka topraklara, dünyanın çevresinde oradan oraya sürüklenip duruyor. Bulgar, Sırp, Rum, Ermeni, Kürt, Türk, Yahudi demeden.
Bunu Önlemek için de hiç kimse bir şey yapmıyor. Gün geçtikçe insanoğlu daha çok şiddetle donanıyor. Çocuklar daha çok şiddete maruz kalıyor. Televizyonlar  daha dehşetli, daha kanlı filimler yayımlıyor. Beynimiz ve ruhumuz gittikçe daha çok şiddetle besleniyor. Hayvanların yaşamını anlatan belgesel filimler “kaplanların zebraları avlayıp parçaladığı sahneler” uzun uzun gösteriliyor.
Dur dünya yeter. Aklını başına al. Bir yandan milyarlar harcanıp insan yaşamı uzatılıyor, bir yandan yaşlanmadan yaşlı olma formülleri aranıyor, diğer yandan da gencecik insanlar toprağa veriliyor. Savaşla, trafik kazası ile, düğüne giderken veya eğlenirken kaza kurşunu ile...
Dur insanoğlu dur, bi nefes al...
İnsana insanca yaşayacak bir dünya kalmamacasına her şeyi harap ettikten sonra...
Ne yazık ki hiçbir  şeyin geri dönüşü olamayacak.

*Susanna Tamaro