Saraylardan saray beğenin...

David OJALVOSaraylardan saray beğenin... Saray Muhallebicisi, 1860`lardan bu yana birçok semtte hizmet veriyor. Son dönemde Beyoğlu ve Levent`te iki yeni şube açan Saray, yakın gelecekte Bağdat Caddesi`nde müşteriyle buluşmaya hazırlanıyor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Saray Muhallebicisi’ni birçoğumuz biliriz. Gerek enfes tatlıları gerekse gündelik hayatın koşuşturması içinde yemekleri ile gönüllerimizde yer edinmiştir. İstanbul’da Saray’ların sayısı şu son dönemde bir artış gösterdi. Beyoğlu İstiklâl Caddesi’ndeki şube, bulundukları binanın restorasyona girmesi sonucu, eski binanın tam karşısına taşındı. Hem de ne taşınmak! Geçtiğimiz aylarda kimi akşamlar yer bulmak için ayakta beklerken, şimdi yeni Beyoğlu Saray Muhallebicisi bütün bir bina ile hizmette… Öte yandan son dönemde Levent Kanyon Alışveriş Merkezi’nde de bir şube daha açıldı. İnternet sitelerinden edinebildiğim bilgiye göre de yakın gelecekte Bağdat Caddesi’nde de bir şube açılacak gibi görünüyor; şimdiden hayırlısı…
Beyoğlu’nda yeni bina, eskisi ile tamamen aynı tasarım ve çizgide; sadece, doğal olarak, biraz daha modern bir biçimde… Teknolojinin sunduğu imkânlar, o eski dokuya aktarılmaya çalışılmış ve oldukça başarılı olduklarını söylemek mümkün. Zira sıcak bir yaz gününde, serin ve rahat bir ortamda, dondurmazını âfiyetle kaşıklayabilirsiniz. Öte yandan Kanyon Alışveriş Merkezi’ndeki Saray’a, bildiğim birçok şubelerine kıyasla daha fazla özen gösterilmiş. Öyle ki çatal, kaşık ve bıçaklardan oluşan bir tavan dekorasyonun altında oldukça rahat koltuklara oturmanız mümkün. İstanbul’un en yeni ve lüks alışveriş merkezinde neden böylesi bir seçime gidildiğini anlamak zor değil; ama müşterileriyle onca yıllık dostluğu ele alındığında, Saray’ın semtine/mekânına göre şube açmak yerine, her şubesine, en iyi ve eşit standardı sunmalarını beklerdim.
Saray’ın misyonu şu şekilde: “İyi bir yemek yiyen, iyi düşünür. İyi düşünen dostuyla paylaşır. Bu dünyadaki en kıymetli şeylerden biridir; iyi bir dost sohbeti. Heyecanımız, tüm dünyada, iyi bir dost sohbetini çoğaltmak için.”
Saray ile inanıyorum ki, birçoğumuzun yıllara dayanan anıları vardır. Bir Pazar sabahı İstiklâl Caddesi’nde kısa bir yürüyüşün ardından yapılan kahvaltılar, öğle arası kimi zaman kısa bir sürede yenen leziz yemekler veya bir dost sohbetine giderken sardırdığımız o küçük tatlı paketleri bana hep Saray’ı hatırlatır.
Yaşadığımız şu zaman dilimi birçok şeyin tükenmekte, değerini ve tadını kaybettiği izlemini verir bâzen; hâlbuki esas olan bu tür değer yitimlerine karşı ayakta kalabilmek değil midir? Özellikle günümüzün son sür’at bir tüketim gerçeğine karşılık, Saray Muhallebicileri yemekleri ve tatlılarıyla, 1860’lardan bu yana dimdik ayakta duruyor.
Saray’da yemek yemenin fiyatının da uygun bir düzeyde olduğunu söylemek isterim. Ana yemek, bir içecek ve tatlıdan oluştuğunu düşünürsek, bir öğünün fiyatı kişi başına ortalama 10–12 YTL arasında…
Saray Muhallebicisi artan şubeleriyle birlikte, birçok merkezî noktada var: Beyoğlu, Teşvikiye, Osmanbey, Levent, Bakırköy, Ataköy… fiimdi sıra Saray’lardan Saray beğenmekte!
Gelecek zamanlarda da o güzel tatların değerini koruması ve de nice güzel anılar yaratabilmek dileği ile…