Okurdan...

Laurent MIGNON (*)Osmanlı Türkiye`sinde felsefî ve ahlakî açıdan ölüm cezasını eleştirenler ve bu doğrultuda yayın yapanlar arasında, insancıl kimliği ile tanınan hukukçu ve şair Avram Naum (1878-1947) öne çıkıyor. Naum`un ortaya koyduğu tartışmalar geçerliliğini ve güncelliğini hâlâ koruyor

Perspektif
9 Ocak 2008 Çarşamba
Sayın Şalom Gazetesi Başyazarı,
21 Haziran tarihli gazetenizde Hahambaşılığın Sayın Rahşan Ecevit Hanım’ı açıklamaya davet ettiğini okudum. Eski bir CHP’li olarak bu bana Rahşan Hanım’ın gençliğinde o zaman genel sekreterimiz olan kocasına yaptırdığı bir ayak oyununu hatırlattı. Bunun neticesinde rahmetli Sayın İnönü’yü partiden istifa etmeye kadar götüren bu olguyu gündeme getirmeyi doğru buldum.
O zaman yapılacak olan CHP kurultayına delege tespiti için bendenize Şehit Muhtar Ocağı kongresini idare etme görevi verilmişti. O delegasyonun aday isimlerinden bazıları aşağıdaki gibi idi:
Yazar Muazzez Tahsin Berkant, Saadet Gökberk hanımefendi, Deli Fuat Paşa’nın torunu Sn. Rauf Hasağası, Mehmet Oğuzoğlu vs…
Kongreyi açtığımda bambaşka isimler bambaşka şahıslar karşıma çıktı. O zaman kapanmış olan İşçi Partisi üyleri hazirun olarak karşıma çıktılar. Bunların hiçbirini tanımadığım için ne yapacağımı şaşırmıştım.
İl başkanımız olan merhum Ekrem Özden’i aradım ve Sn. Ecevit’in o ara başına bir işçi miğferi çektiğini ve bir mavi gömlek giydiğini hatırlatarak yeni bir oy membası bulduğunu bildirdim. Kurultayda eğer bütün ilçelerde öyle bir oyun tezgahlandıysa bunun tek bir emeli olabilirdi. İnönü’yü devirmek. Ekrem Özden gülerek "İnönü kolay yenecek lokma değil hiç merak etme o onu devirir" ifadesinde bulunmuştu.
Kurultayda İnönü geldiğinde müthiş bir alkış kopmuş ve rahmetli Ekrem Özden bana dönerek "Ne haber?" der gibi gülemsedi. Ben hâlâ teskin olmuş değildim ve maalesef oylar Ecevit’e çıktı ve CHP el değiştirdi.
Sayın Rahşan Hanım’ın bu sefer neyin peşinde olduğunu doğrusu çok merak ediyorum. Bu ne hırs ki senelerce el ele tutuştuğu Bülent Bey’i hasta yatağında bırakıp hülya peşinde koşuyor. Köklerini ve geçmişini unutmuş görünen Sayın Rahşan Hanımefendi, anlaşılan, Nasyonal Sosyalizm kartını kullanmaya karar vermiş. Aman dikkat edelim.
Endişe ile,

Harry Ojalvo