Einstein`in gizli aşki ortaya çikarildi

Türkiye ile Filistin yönetimi arasında yapılan anlaşma sonucu Türkiye, FÖY`e bir milyon dolar tutarında yardım yapacak. Dışişleri Bakanı Gül, Erez Sanayi Bölgesi`nin yeniden canlandırılmasına yönelik adımlar atıldığının altını çizdi

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Bu pazartesi Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nin Einstein’a ait bazı mektupları halka açması ile birlikte Einstein’ın bir gizli aşkı olduğu, servetini 1929 krizinde kaybettiği gibi bilgiler gün yüzüne çıktı. Mektuplar sayesinde ünlü fizikçinin özel hayatı yeni bir bakış açısından incelenebiliyor

10 Temmuz  Pazartesi Kudüs İbrani Üniversitesi Einstein’a ait 1300 mektubu halka açmaya karar verdi. Çoğunluğu Einstein’ın ikinci karısı Elsa’ya yazılmış mektupların arasında, Einstein’ın ilk karısından ve çocuklarından aldığı mektuplar da bulunuyor.
 İbrani Üniversitesi’nin kurucularından olan Einstein kişisel yazılarını ve mektuplarını da üniversiteye bağışlamıştı. Üniversite aynı zamanda Einstein’ın resimleri, ses kayıtları ve alıntıları hakkında da telif hakkına sahip. Fakat Einstein’ın üvey kızı ve sırdaşı Margot Einstein’ın vasiyeti doğrultusunda mektuplar Margot’un ölümünden (8 Temmuz 1986) 20 yıl geçmeden  açılamıyordu. 
Bu mektuplara göre zamanının Berlin sosyetesinden Ethel Michanowski 1920 sonları ile 1930’ların başları arasında Einstein ile bir ilişki yaşıyordu. Hatta Michanowski, Einstein’ın peşinden İngiltere’ye dahi gitmişti.
Michanowski Einstein'ın üvey kızlarının bir arkadaşıydı ve Einstein’dan çok daha gençti.
İki kez evlenen Einstein’ın evlilikleri sırasında 10  aşığı olduğu önceden biliniyordu. Bu 10 ilişkiden, Michanowski dışında Margarete, Estella, Betty ve Tonis adında  kadınların isimleri de ortaya çıkarılmıştı.
Pazartesi açılan 1300 mektubun en çarpıcı yanı ise, Einstein’ın ilişkilerini ikinci karısı/ kuzeni Elsa ve hem üvey kızı hem sırdaşı olan Margot ile serbestçe paylaşması oldu.
Örneğin Einstein, Margot’a yazdığı bir mektupta Michanowski’nin kendisini İngiltere’ye kadar takip etmesinden şikayet etmişti.
Ortaya çıkan diğer yeni bir bilgi ise Einstein’ın ilk evliliğinden olan çocuklarına karşı sanıldığı gibi soğuk davranmadığı oldu. Einstein’ın bugüne kadar yapılan biyografilerinde ünlü bilim adamı, ilk karısı Mileva’ya  kötü davranan ve çocuklarına karşı duyarsız bir baba portresi çiziyordu. Çocuklarından aldığı mektuplar ise baba ve çocukları arasında bir sevgi ilişkisi olduğunu ortaya koyuyor
Yine mektuplarda ortaya çıkan diğer bir konu ise Einstein’ın maddi durumuna açıklık getirdi. Daha önce Einstein’ın Mileva’ya vermesi gereken nafaka ile ilgili sorunlar olduğu biliniyordu, fakat sorunun ne olduğu tam olarak belli değildi.
Mektuplardan anlaşıldığına göre, Mileva ile boşanması karşılığında,  Einstein’ın 1921’de Nobel’den kazandığı para ödülünün tamamını bir İsviçre bankasına yatırması gerekiyordu. Mileva nafaka olarak bu paranın faiz gelirini alacak ve kendisi ile iki oğlunun geçiminde kullanacaktı.
Fakat Einstein bu parayı ABD’de yatırım yapmak için kullandı ve 1929 ekonomik krizinde paranın önemli bir kısmını kaybetti. Bu da Mileva ile Einstein arasında sorun yarattı ve Mileva sürekli olarak Einstein’dan para istedi.  Fakat daha sonraki yıllarda Einstein’ın Mileva’ya verdiği para miktarı Nobel’den aldığı ödülü geçti.
Mektuplar Einstein’ın özel hayatı hakkında bir çok sırrı açığa çıkarırken bilimsel yönü hakkında hemen hemen hiçbir şey açıklamıyor. Bilim ile ilgili tek alıntı Einstein’ın 1921’de Elsa’ya yazdığı bir mektup oldu. Einstein bu mektubunda İzafiyet Teorisi’nden sıkıldığını ve sonsuza kadar sadece bu teori ile anılmak istemediğini belirtiyordu.
Bu mektupların  açıklanması ile artık Einstein’ın özel hayatı ile ilgili gizli kalmış hiçbir belgenin kalmadığı düşünülüyor.