1967`den beri ilk kez ABD`li Filistinliler İsrail`e giremedi

Türkiye ile Filistin yönetimi arasında yapılan anlaşma sonucu Türkiye, FÖY`e bir milyon dolar tutarında yardım yapacak. Dışişleri Bakanı Gül, Erez Sanayi Bölgesi`nin yeniden canlandırılmasına yönelik adımlar atıldığının altını çizdi

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

İsrail yabancı ülke vatandaşı Filistinlilerin Batı Şeria’ya giderken İsrail’den geçmelerini yeni bir sistemle düzenleyip zorlaştırıyor
1967 yılından beri ilk kez İsrail,  çoğunun ABD pasaportu sahibi  Filistinlilerin İsrail’e girmesine izin vermedi. Girişleri engellenen bu kişilerin çoğunun Batı Şeria’da yıllarca yaşamış ve çalışmış, yıllardır bu topraklar dışında yaşayan kişiler olduğu belirtildi. Nisan ayından beri Filistin topraklarına ulaşmak üzere İsrail’den geçmek isteyip reddedilenlerin sayısı giderek artmakta. İsrail İçişleri Bakanlığı’ndan herhangi bir açıklama yapılmamasına rağmen bu politikanın AB ve ABD vatandaşlığı sahibi binlerce Filistin kökenliyi etkilediği belirtiliyor. Bu politikanın Filistin topraklarında yaşayan akademisyenleri, senelik aile ziyaretleri için bu topraklara giden ve Filistinli olmamalarına rağmen bir Filistinli ile evli olan kişileri de etkileyebileceği belirtiliyor.
Bu politikadan en çok etkilenecek kesim Filistin’de doğmamalarına rağmen 1967 yılından sonra  yurtdışında yaşayıp, çalışırken vatandaşlığı İsrail tarafından iptal edilenler. İsrail bu kişilerin her üç ayda bir ülkeden çıkıp tekrar girerek yenilenen turist vizeleriyle FÖY’de yaşamalarına izin veriyor. Bazı durumlarda ise bu kişilere çalışma izni de veriliyor.
Filistinli olsunlar ya da olmasınlar, bir aile yakınının ölmesi gibi olağanüstü  durumlar haricinde, İsrail tüm Arap ülkeleri vatandaşlarının İsrail’e girişini 2000 yılının Nisan ayında durdurmuştu.
İsrail İçişleri Bakanlığı sözcüsü ise yaptığı açıklamada bunun yeni bir politika olmadığını sadece eski politikanın yeniden biçimlendirilmesi olduğunu söyledi. Tel - Aviv’deki ABD Konsolosluğu’ndan bir yetkili de yaptığı açıklamada bu politika değişikliğinin kendilerine bildirilmediğini ancak egemen bir devlet olan İsrail’in kararlarına ABD’nin karışmayacağını belirtti.