Türkiye`den Filistin`e bir milyon dolar

Türkiye ile Filistin yönetimi arasında yapılan anlaşma sonucu Türkiye, FÖY`e bir milyon dolar tutarında yardım yapacak. Dışişleri Bakanı Gül, Erez Sanayi Bölgesi`nin yeniden canlandırılmasına yönelik adımlar atıldığının altını çizdi

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Anlaşmayı Dışişleri Bakanlığı’nda Türkiye adına Filistin Ekonomik ve Sosyal İşler Koordinatörü Vehbi Dinçerler, Filistin adına Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf imzaladı. İmza töreninde bulunan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Ortadoğu’da barış sürecinin tekrar işlemeye başlaması, iki devletli çözüm yolunun herkes tarafından kabul edilmesi ve bölgenin yaşanabilir hale gelmesi için gerginliğin bir an önce sona ermesi gerektiğini ifade etti.
Hibe yardımlarıyla diğer yardımları birbirinden ayırmak gerektiğini kaydeden Gül, hibeyardımlarının, ileride Filistin kendi toprakları üzerinde kendi devletini kurduğunda, kurumları geliştirmek ve eleman yetiştirmek üzere kullanılacak yardımlar olduğunu söyledi. Öte yandan Filistin halkına yönelik insani yardımlar da yapılıyor. Dışişleri Bakanı Gül, Filistin'e son olarak 10 bin tonluk acil un yardımıyla ilgili tüm kararnamelerin çıktığını, sevkıyat sorunlarının da aşılmasına çalışıldığını söyledi.
Gül, Filistin, Türkiye ve İsrail'in ticaret odalarının birleşerek Ankara Forumu’nu oluşturduğunu, bu forumun Gazze Şeridi’ndeki Erez Sanayi Bölgesi’nin yeniden canlandırılmasına yönelik adımlar atıldığının altını çizdi.
Gül, konuşmasını, "Güvenlik söz konusu olmadan ekonomik ve sosyal gelişme olmaz, ekonomik ve sosyal gelişme olmadan da güvenlik sağlanamaz" sözleriyle tamamladı.
Filistin'in Ankara Büyükelçisi Maruf da imza töreninde yaptığı konuşmada, hibelerin kullanılacağı projelere ilişkin önceki çalışmaların, bazı Filistinli bakanların İsrail tarafından tutuklanması yüzünden askıya alındığından yakınarak, projelerin 2006񮖨 kalkınma planına alınacağını söyledi.
Filistinlilerin İsrail'in varlığını kabul ettiğini ifade eden Maruf, aynı şeyi İsraillilerden de beklediklerini belirtti.
Büyükelçi Maruf, imza törenine gelmeden önce konuştuklarını belirttiği Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Türk hükümetine teşekkürlerini de iletti.
Anlaşmaya Türkiye adına imza atan Dinçerler de, 2003 yılının Türkiye'nin Filistin ile ekonomik ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğuna işaret ederek, hükümetin bu konuda kayda ve takdire değer bir yaklaşım sergilediğini söyledi.
Bu çerçevede, Filistin'e üç defa birer milyon dolarlık yardımda bulunulmasının öngörüldüğünü hatırlatan Dinçerler, bugün imzalanan anlaşmanın bu yardımının ikinci dilimini oluşturduğunu, üçüncüsünün ise gelecek yıl imzalanmasını ümit ettiklerini kaydetti.
Filistin'e 10 bin tonluk un yardımı için Kızılay ve Toprak Mahsulleri Ofisi’ne görev verildiğine ve sevkıyat problemlerini bir an evvel aşmaya çalıştıklarına de değinen Dinçerler, son olaylar nedeniyle sarsıntıya uğrayan Erez'deki sanayi bölgesinin canlandırılması projesinin sorunlarının da giderileceğine inandığını ifade etti.
Bu arada geçtiğimiz pazar günü İstanbul’da, İsrail’in Filistin’e karşı uyguladığı operasyonu kınayan bir gösteri düzenlendi. Yaklaşık 20.000 kişinin katıldığı gösteride dünya kamuoyu olaylara daha fazla ilgi göstermeye davet edildi.