Ortak sokak futbolu takimi bariş için oynuyor

İsrailli ve Filistinli oyunculardan oluşan karma futbol takımı, pazar günü başlayan Sokak Futbolu Dünya Kupası`nda yarışıyor. Politikayı bir yana bırakan oyuncular ve takımın teknik direktörü, asıl amaçlarının birlikte yaşayabildiklerini göstermek olduğunu söylüyor

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
Luis Figo veya Michael Ballack gibi, Yakir Naftali de Dünya Kupası’nda ödül peşinde. Ancak herşeyden önemlisi 18 yaşındaki İsrailli Yakir Naftali, barış için oynuyor. İsrail ve Filistinlilerden oluşan ortak takımda oynayan Naftali, Pazar günü FIFA’nın teşviki ve desteğiyle başlayan ve bir hafta sürecek olan Sokak Futbolu Dünya Kupası 2006’da yarışıyor.
"Bütün gün birlikteyiz; alışverişe gidiyoruz, futbol oynuyoruz, sohbet ediyoruz – ama politikayla ilgilenmiyoruz" diyen Naftali’nin en sevdiği oyuncu Arjantinli oyun kurucu Juan Roman Riquelme.
1994 Dünya Kupası’nda attığı golun ardından vurularak öldürülen Kolombiyalı uluslar arası oyuncunun ismini taşıyan kupayı, yani Copa Andres Escobar’ı kazanabilmek için beşer kişilik yirmi iki takım yarışıyor.
Filistinli teknik direktör Anwar Zaidan, maçların sonucu ne olursa olsun takımının galip olduğunu söylüyor. "Asıl amacımız … tüm dünyaya ve kendimize birlikte yaşayabildiğimizi ve birbirimize saygı gösterebildiğimizi kanıtlamak. Dünyadaki en büyük ödül budur" diyor. Turnuvalar başlamadan sahada dans eden takımın bir İsrail bir de Filistinli oyuncusu, bu karma takımın ruhunu yansıttı. Oyuncular kol kola, yüzlerinde büyük gülümsemelerle karşı tarafın bayrağını sallarken, turnuvadan sonra İsrail ordusuna katılmak üzere askere gidecek olan Naftali için yarışmalardan sonra bir gerçeğe dönüş yaşanacak.
İsrailli-Filistinlilerden oluşan karma takım, 1996’da eski İsrail Başbakanı Şimon Peres tarafından Ortadoğu’da birliği sağlamak amacıyla kurulmuş olan Peres Barış Merkezi’nin bir ürünü. Merkezin amacı ikiz spor okulları sayesinde İsrailli ve Filistinli gençliğe futbol ve basketbol aracılığıyla bir iletişim fırsatı sağlamak. İngiliz Chelsea takımının teknik direktörü Jose Mourinho ve eski İngiliz Milli Takım teknik direktörü Sven-Goran Eriksson da projenin destekçilerinden.
FIFA Başkanı Sepp Blatter ise karnaval havasındaki açılışta, konuşmasıyla turnuvayı kendine has bir şekilde övdü. "Sokak futbolu herkesin katılımına açıktır. Topa vurmak insanoğlunun içgüdüsel bir hareketidir" diyen Blatter, zengin ya da fakir, ırk ya da din ayrımı yapmaksızın "Herkes bu oyunu oynayabilir. FIFA, düzenli sokak futbolunu desteklemek için elinden geleni yapacaktır, çünkü onlar da geniş ailenin bir parçası" açıklamasında bulundu.