Gilad Şalit`in kaçirilmasinin ardindan...

Filistinli terörist gruplar, İsrail`in cezaevlerindeki bin Filistinli mahkumu serbest bırakması halinde kaçırdıkları İsrailli asker Gilad Şalit`i serbest bırakacaklarını belirtti. İsrail ise ültimatomu reddettiğini açıkladı. Ültimatom süresinin dolduğu salı sabahı terör gruplarından birinin sözcüsü kaçırılan as

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz pazar Filistinli teröristlerin Gazze Şeridi yakınlarında kazdıkları tünelden İsrail topraklarına geçip İsrailli asker Gilad Şalit’i kaçırması sonucu İsrail harekete geçti

İsrail ordusu Ramallah ve El Halil’de, ev ev dolaşıp Hamaslı siyasetçileri tutukladı. Hamaslı bakanların ve milletvekillerinin teröre karıştıkları için gözaltına alındıkları ve yargılanacakları belirtildi.
İsrail’in Hamas’ın 9 bakanı ve 24 milletvekilini esir almasının ardından İsrail Başbakanı Ehud Olmert; amaçlarının Gazze’yi yeniden işgal etmek olmadığını, kaçırılan askeri kurtarmak  için  güç kullanmaktan kaçınmayacaklarını belirtti.
İsrail tankları Gazze Şeridi’ne kuzeyden girdi ve İsrail donanmasına ait gemiler de denizden bölgenin kuzeyine geldi. İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz de, ülkesinin amacının Gazze’yi işgal etmek olmadığını tekrarladı. Peretz, İsrailli askeri bulmayı amaçladıklarını açıkladı.
Savunma Bakanı Amir Peretz,  asker Şalit’in başına gelenlerden Suriye’yi sorumlu tuttuğunu söyledi.
İsrail geçtiğimiz günlerde Suriye hava sahasına da girerek, İsrail Hava Kuvvetleri’ne ait 4 savaş uçağıyla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Lazkiye’deki konutu üzerinden alçak uçuş yaptı. İsrail ordusu bu operasyonun ardından; Suriye’nin, aralarında askerlerini kaçıran Hamas’ın da bulunduğu terörist liderleri desteklediği açıklamasını yaptı.
İsrail Adalet Bakanı Haim Ramon, İsrailli askerin kaçırılması emrinin Suriye’de bulunan Hamas lideri Halid Meşal tarafından verildiğini iddia etti. Bu yüzden de Meşal’in hedef olabileceğini söyledi.
Bu arada üç terörist örgütünden haber ajanslarına; "İsrail uyması gerekenlere aksi hareket eder ise olacaklardan sorumlu değiliz" şeklinde uyarılar ulaştı.
İsrailli askeri elinde tuttuğunu açıklayan Filistin Halk Direniş Komiteleri ise İsrail’in saldırılarının devam etmesi durumunda askeri öldüreceklerini duyurdu. Örgüt sözcüsü Ebu Abir saldırıların devam etmesi halinde, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Savunma Bakanı Amir Peretz’in askerin hayatından sorumlu olabileceklerini söyledi.