Süre doldu...

Filistinli terörist gruplar, İsrail`in cezaevlerindeki bin Filistinli mahkumu serbest bırakması halinde kaçırdıkları İsrailli asker Gilad Şalit`i serbest bırakacaklarını belirtti. İsrail ise ültimatomu reddettiğini açıkladı. Ültimatom süresinin dolduğu salı sabahı terör gruplarından birinin sözcüsü kaçırılan as

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta 19 yaşındaki İsrailli asker Gilad Şalit’in kaçırılmasının ardından Ortadoğu’daki gerginlik büyümeye devam ediyor. İsrail’in Şalit’in kaçırılmasına karşılık Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılarla birlikte, Filistinli gruplar bir anlaşmaya varmak için İsrail’e 4 Temmuz Salı sabahına kadar süre tanıdı.
Geçtiğimiz Pazartesi günü İsrail’in saldırılarından sonra ilk kez Ramallah ve Gazze’de eş zamanlı olarak toplanan Filistin Parlamentosu İsrail’de tutulan Filistinli mahkumların serbest bırakılması halinde kaçırılan İsrailli askerin de teslim edileceğini belirtti.
Ofisi İsrail güçleri tarafından saldırıya uğrayan Filistin Başbakanı İsmail Haniye Gazze’de yapılan parlamento çalışmalarına katılmadı.
Filistinli terörist gruplar 25 Haziran’da İsrail cezaevlerinde tutulan kadınlarla 18 yaşın altındaki gençlerin serbest bırakılmasını öngörürken, son yaptıkları açıklamada onlarla birlikte toplam bin tutuklunun serbest bırakılmasını istediklerini belirtti. İsrail cezaevlerinde toplam 9 bin Filistinli mahkum bulunuyor.
İsrailli askeri kaçıran Filistinli örgütlerin yayınladığı ‘3 Numaralı Askeri Bildiri’ adlı bildirgede, bu şartların yerine getirilmesi için İsrail’e Salı sabah saat 06.00’ya kadar süre tanındığı aksi takdirde İsrail’in bunun sonuçlarına katlanması gerektiği belirtiliyor.
Terörist örgütler konuyla ilgili, " Düşmanımız eğer bu insani isteklerimize cevap vermezse, bu dosyayı kapanmış sayarız. Siyonist düşmanımıza 4 Temmuz Salı günü saat 6’ya kadar süre veriyoruz" açıklamasını yaptı.
El Fetih'e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayı'nın üst düzey yetkililerinden Ebu Hadi öne sürdükleri şartlarla ilgili ‘çok da fazla değil’ yorumunu yaptı. Ebu Hadi intihar komandolarının hazır bulunduklarını ve İsrail’in şartları yerine getirmemesi halinde komandoların görevlerini yerine getireceklerini belirtti. Komandoların sayısını belirtmeyen Ebu Hadi, ‘İsrailliler çok şaşıracak’ dedi.

İsrail ültimatomu reddetti
İsrailli asker Şalit’i kaçıran Filistinli terör örgütlerinin verdiği ültimatoma İsrail’den yanıt gecikmedi. İsrail Başbakanlık ofisi yayınladığı bildirgede, "İsrail hükümeti Filistin Yönetimi ve terör örgütü Hamas tarafından yapılan şantaja cevap vermeyecek. Mahkumların serbest bırakılmasına yönelik görüşmeler yapmayacağız" açıklamasını yaptı.
Filistin’in öne sürdüğü koşulları analiz eden İsrailli yetkililer, ültimatomun sebebinin kaçırılan asker Şalit’in sağlık durumunun kötüye gitmesiyle ya da İsrail’in Filistin’e yaptığı baskıyla bağlantılı olabileceğini belirtti.
Bu sırada Şalit’in ailesini ziyaret eden İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, İsrail’in kararını desteklediğini bildirdi.
İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz ise Şalit’in kaçırılmasından  Suriye’nin sorumlu olduğunu belirterek, "Suriye Cumhurbaşkanı Esad’ın kapalı olan gözlerini açmasını öneriyoruz; çünkü bundan o sorumlu. Olayla bağlantılı olanlara nasıl darbe vuracağımızı çok iyi biliyoruz" açıklamasını yaptı.
Pazartesi günü Moskova’yı ziyaret eden İsrail Dışişleri  Bakanı Tzipi Livni, Vladimir Putin ile yaptığı 90 dakikalık görüşmeden sonra Rusya Devlet Başkanı; "Uluslar arası toplumlar hemen harekete geçmezse bölge tam bir çöküşe doğru gerileyecek" açıklamasını yaptı. Washington ve AB ülkelerinden de benzer diplomatik açıklamalar yapıldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ültimatom süresinin dolmasına saatler kala Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu’nu, İsrail’in hedefindeki Hamas lideri Meşal’i himaye eden Suriye’ye gönderdi. Esad aracılığı ile Hamas’a "akılcı ol" mesajı iletildi. Davutoğlu’nun ülkeye dönmesinden sonra Erdoğan, Dışişleri bakanı Abdullah Gül ile bir araya gelerek durumu değerlendirdi.
"Akılcı yollardan bu işi çözmeliyiz" açıklamasını yapan Erdoğan’ın Meşal’i barındırdığı için İsrail’in şimşeklerini üzerine çeken Esad’a; "gerilimin düşürülüp krizin çözümü konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği" mesajını ilettiği ileri sürülüyor.
4 Temmuz Salı sabahı saat 00:06’da Gilad Şalit’i kaçıran teröristlerin İsrail ile bir anlaşmaya varmak için tanıdıkları süre doldu. Aradan üç saat gibi
bir süre geçtikten sonra terör gruplarından birinin sözcüsü kaçırılan askerin öldürülmeyeceğini duyurdu. Sözcü: "Askeri öldüreceğimize inananlar var, oysa İslam’ın prensipleri bize tutuklulara saygı ile yaklaşmamızı ve onları öldürmememizi buyurur" dedi.