Miami`de Yahudiler nasil yaşar?

Alber NASİGeçtiğimiz ay ABD`de temsilcisi olduğum firmanın daveti üzerine katıldığım seminerin ardından, ABD`den dönüş sonrasında hem haftanın geri kalan kısmının jet lag sebebiyle kullanılmaz hale geleceğinden kendimi biraz şımartmak adına Miami`ye gittim.İşte tatilimden izlenimler…

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İhtiyarların tatil beldesi olarak bilinen  Miami, ABD’de  üniversitelerin bahar tatili olması  sebebiyle umduğumdan ortam daha renkli ve daha hareketliydi. Ancak yolculuğumu planlarken harita üzerinde ufak ama uygulamada sıkıntı yaratan  bir hata yaparak  otel rezervasyonumu Ocean Drive yerine Bal Harbor’da yaptım. Taksi şoförü Bal Harbor’a yaklaşırken ‘Rich Jewish Neighbourhood’ (Zengin Yahudi mahallesi) tanımlamasını yapmadan edemedi.
Miami sahilini kuzeyden güneye  boydan boya geçen  Collins Avenue üzerinde giderken çok sayıda sinagog, bir  Holokost müzesini görmek mümkün. Bunun yanı sıra havaalanı yolu üzerindeki Mount Sinai Hastanesi bölgedeki Yahudi varlığının en somut göstergeleri. Zaten şehir Newyork’tan sonra en fazla Yahudi barındıran ABD şehri. 
Son derece şık çok katlı kondomiumların sahil  boyunca yükseldiği bölgede Bal Harbor’un   debdebeli olduğunu söylemek yerinde olur.Aslında Florida sahilleri sürekli olarak fırtına riski ile karşı karşıya. Fırtınaya karşı korunaklar ve sığınaklar şehrin hemen her yerinde görülüyor. Fırtına’da  tüm binaların yıkılma ihtimalinin çok yüksek olmasına karşın son senelerde bölgede rezidansiyel kondomium yapılmış ve yapılmaya devam ediliyor. Fiyatların artış hızı ise İstanbul’u aratmayacak düzeyde. İsmini bölgeden alan alışveriş kompleksi ‘’Bal Harbor Shops’’ ın dükkan sahiplerinin otoparkından pek de mütevazı bir yer olmadığı zaten anlaşılır. Jaguar’ın yeni çıkan XK modeli , Maserati Quartoporte, Mercedes SLR,  Ferrari, Lamborgini ve Bentley marka arabaların yer aldığı otopark aslında daha çok lüks otomobil sergisini andırıyor.
Ağırlıklı olarak Avrupa menşeli lüks ürünlerin alıcıların beğenisine sunulduğu komplekste dükkan sahiplerinin önemli kısmının Yahudi olduğunu anlamak pek de uzun zamanımı almadı.  Bu arada belli başlı markaların tekstil ürünlerinin hatırı sayılır kısmının Türkiye’de yapıldığını belirtmem birçokları için şaşırtıcı olmayacaktır.  
Kaldığım otelin resepsiyonundan bölgede yemek yenilebilecek restoranların listesini aldığımda yürüme mesafesindeki 14 lokantadan  4’ünün  ‘Koşer’ olduğunu öğrendim. Genellikle dükkanlar akşam 20:00’a kadar açık. Ancak Cuma akşamları  Bal Harbor’da Şabat sebebiyle nerdeyse tüm dükkanlar kapalı. Bu arada bölgede İnglizce’den çok İspanyolca konuşuluyor.Buradaki Yahudi nüfusun önemli bir kısmı Güney Amerika kökenli. Güney Amerikalı veya diğer adıyla Latin Yahudiler Miami’yi ABD’ye geçiş noktası olarak kullanıyor. Yani Dünya üzerinde diğer ülkelerden ABD’ye gelenler için NewYork ne ise Latin Yahudiler için Miami o. İnsanların Miami olarak bildiği South Beach veya Art Deco bölgesi ise Miami’nin en güneyinde Ocean Drive boyunca yer alan sahil şeridi. Miami’de evinin önünde öldürülen Gianni Versace’nin evi de Ocean Drive üzerinde. Yol boyunca  çok sayıda bar ve lokanta gün boyunca hiç durmaksızın hizmet veriyor.
Ocean Drive’da kapı numarası 1 olan plaj yine dünyaca ünlü Nikki Beach. Miami’nin  yanı sıra StTropez  , St Bart ve Fas’da hizmet veren Nikki Beach hiç şüphesiz Miami’de de  farklılığını ortaya koyuyor. Servisiyle ve kalitesiyle hem turistler, hem de bölge halkınca tercih edilen Nikki Beach davet vermek isteyenlerin gözde mekanları arasında.Ancak St Tropez’deki eğlence ve sirkülasyonu Miami’deki  Nikki Beach’te görmek kısmet olmadı.  Şaşırtıcı şekilde plajlar akşam saat  5:30 da kapanmaya başlıyor .Plajların temizliğine ve belli kurallara saygı gösterilmesine dikkat ediliyor.  Ocean Drive’da esas eğlence gece yarısından sonra başlıyor ve sabaha kadar sürüyor. Turistik bölge olması sebebiyle servis sektörü biraz pahalı. Lokantalarda % 18 bahşiş mecburi. İsterseniz daha da fazla bırakma hakkınız var tabii.