More Semoel Kohen`i anma gecesi

"Albert Levi Ödülleri" 2005-2006 eğitim döneminin son gününde ,tüm yıl boyunca sistemli bir şekilde çalışan başarılı öğrencilere verildi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

İzmir'in simge insanı More Şemoel Kohen, 27 Haziran akşamı İzmir Şaar-Aşamayim Sinagogu'nda anıldı.İki yıl önce yitirdiğimiz bu bilge insanı sevenlerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, onunla ilgili anılar dile geldi, başta kızı olmak üzere, yakından tanıyanlar farklı özellikleriyle More'yi anlattılar.
İzmir’de onun döneminde yaşamış olanlar, mutlaka More’yi yakından tanımış, eğitiminden geçmiş ya da engin genel kültür ve din bilgisinden aydınlanmıştır. Uzun yıllardır her zaman onurla taşıdığı More sıfatı, onun Şemoel adını nerdeyse unutturmuş. Aslında bundan da mutlu olduğunu her zaman söylemiştir.
1933 yılında, College Rabinic de Rodes’teki öğreniminden sonra, İzmir’de eğitmen olarak öz veriyle çalıştı. O yalnız Tevrat’ı değil, diğer dinleri de inceleyerek, başta sevgi olmak üzere onların ortak iletilerini bulmuş, böylece her inançtan insana seslenme başarısını göstermiştir. Öyle ki, farklı dinlerin buluştuğu birçok toplantıda, Türk Yahudi toplumunu her zaman onur ve başarıyla temsil etmiştir. More Şemoel Kohen gibi simge insanların her zaman eksikliklerini duyacağımızı, bütün konuşmacılar önemle vurguladılar.