İsrail`de boşaltma hazirliklari başladi

Hamas ile El Fetih`in Tutuklular Belgesi üzerinde bir çok konuda anlaşmaya vardığı birdiriliyor. Taraflar Filistin halkını kimin temsil edeceği konusunda da anlaştı. Buna göre FKÖ Filistin halkının tek temsilcisi olarak kalmaya devam edecek

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba

Temmuz ayında Batı Şeria’da yeni yerleşim bölgelerini boşaltacak olan İsrail güvenlik güçleri, olası olayların önüne geçebilmek için aşırı sağcı İsraillileri denetim altına alıyor

İsrail, 13 aşırı sağcı İsrailliyi Filistinli sivillere ve İsrail güvenlik güçlerine karşı şiddet kullandıkları gerekçesiyle denetim altına alma kararı aldı. Bu karar, aynı zamanda temmuz ayında planlanan ve aşırı sağcıların yaşadığı dört Batı Şeria yerleşim bölgesinin boşaltılması ile de ilişkilendiriliyor.
Karar İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz ve İsrail Ordusu’na danışılarak alındı. Denetim kapsamına alınan aşırı şağcı İsraillilerin Batı Şeria’daki yerleşim bölgelerini terk etmeleri yasaklandı. Aynı zamanda söz konusu kişiler yeşil hattı geçerek Filistinli sivillerin yaşadığı bölgelere de giremeyecek.
Kısıtlama 3 ay ile bir yıl arasında bir süreyi kapsıyor. Benzer kararlar geçmişte de alınmıştı. Geçtiğimiz şubat ayında Amona’da dokuz binanın boşaltılması sırasında ve geçtiğimiz yıl ağustos ayında gerçekleştirilen yerleşim bölgesi boşaltımlarından önce de benzer şekilde aşırı sağcı İsraillilere yönelik denetimler sıklaştırılmıştı.
Temmuz ayında yeniden yerleşim bölgeleri boşaltacak olan İsrail güvenlik güçleri, bir kaç haftadır bu bölgelerde sıkı önlemler uygulamaya başladı. Geçtiğimiz hafta Tapuah yerleşim bölgesinde yaşayan Jeffrey Emanuel Seth, bir keskin nişancı tüfeğini İsrail’e sokmaya çalışırken yakalandı. Seth’in yasadışı Kach örgütü ile bağlantısı olduğu düşünülüyor. Son zamanlarda yerleşimlerin boşaltılmasına misilleme olarak, bu bölgede yaşayan yerleşimcilerin Filistinli komşularını tehdit ettiği durumlar ile karşılaşılıyor.
Yerleşimlerin boşaltılmasına temmuz ortası başlanacak ilk boşaltılacak dört yerleşim, çevredeki Filistin köylerine saldırı düzenleyen aşırı sağcı İsraillilerin yaşadığı, sorunlu bölgeler. Toplam 24 yerleşim bölgesi boşaltılacak. İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, boşaltmalarla ilgili olarak yerleşim bölgesi temsilcileri ile bir araya gelse de, evlerini gönüllü boşatma konusunda şu ana kadar beklediği desteği alamadı.