Terörist tünelden geldi

Ortadoğu Gazze`deki tünel saldırısıyla sarsıldı. Kerem Şalom yakınlarındaki bir tünelden İsrail`e sızan Filistinli teröristlerin saldırısında 2 İsrail askeri ve 2 terörist hayatlarını kaybetti. Bir İsrail askeri ağır yaralanırken bir İsrail askeri de teröristlerce kaçırıldı. Kaçırılan askere karşı

Kavram
9 Ocak 2008 Çarşamba
25 Haziran Pazar günü saat 05:00 sularında 8 Filistinli terörist Gazze Şeridi’nden İsrail’e sızdı. Teröristlerin Kerem Şalom yakınlarındaki karayolu geçidindeki bir tüneli kullanarak İsrail’e sızdığı bildirildi.
Tünelden çıktıktan sonra teröristler 3 gruba ayrıldı. 2 kişilik bir grup boş bir zırhlı personel taşıyıcısını havaya uçurdu. Diğer bir grup güneye, Kerem Şalom Kibbutzu’nun kuzey güvenlik duvarındaki bir kontrol noktasına yöneldi. Kontrol noktasına saldırmaya çalışan teröristler İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü. Öldürülen teröristlerin birinin üzerindeki patlayıcıların infilak etmesi sebebiyle 3 asker hafif yaralandı.
Teröristlerin üçüncü grubu ise 4 kişilik bir kuvvet ile bir İsrail tankına saldırdı. Roketatarlar ve el bombaları ile saldıran teröristler 2 İsrail askerini öldürdü bir diğerini ise yaraladı. Tanktaki 4. askeri  kaçıran teröristler patlayıcı kullanıp güvenlik duvarında bir delik açarak Gazze’ye geri kaçtılar.
Teröristlerin giriş yaptığı tünele de bubi tuzakları döşedikleri düşünülüyor.
Kaçırılan askerin isminin Onbaşı Gilad Şalit olduğu belirlendi. Saldırıyı Hamas ve El-Fetih hareketinden kopan bir grup üstlendi.
Teröristler kaçırılan askerin akıbeti hakkında bilgi karşılığında İsrail hapishanelerindeki 95 kadının ve 313 (18 yaş altındaki) gencin serbest bırakılmasını talep etti. İsrail Başbakanı Olmert ise bu talebi reddederken Gazze Şeridi’nin karadan ve denizden abluka edilmesini emretti. Olmert, Gazze Şeridi’ne karşı askeri operasyona girebilecekleri yönünde demeçler verdi.
İsrail yetkilileri Gilad Şalit’in Mısır’a kaçırılmasından endişe duyuyor. Mısır yetkilileri ise arabuluculuk çabaları içinde Şarit’i kaçıran terör grubuna ulaştığını bildirdi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrailli askerin hayatta olduğunu ve Filistin Özerk Yönetimi’nin  İsrailli askerin kaçırılmasından sorumlu olduğunu açıkladı. 
Haberalma kaynakları teröristlerin gerçek amacının kaçırdıkları Onbaşı Gilad Şalit’i basın konferansına çıkartıp taleplerini  açıklamak olduğunu ancak kaçırdıktan sonra olayın ciddiyetinin farkına varıp, bu kararlarında geri adım  attıklarını belirtiyorlar.
Kaçırılan askerin çifte vatandaşlığa sahip olması ve aynı zamanda Fransız vatandaşı oluşu, Fransa’yı da konunun içine sokuyor. Fransız hükümeti şu ana kadar konuyla ilgili somut bir adım atmamış olsa da, yetkililer Fransız olmasının Şalit’in kurtulmasında önemli bir faktör olabileceğini söylüyor.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice da  taraflardan olaya sükunetle yaklaşmalarını istedi.
İsrail Savunma Ordusu’nun istihbarat bölümünden bir subay Gilad Şalit’in Gazze’nin güneyinde bulunduğunu ileri sürerken, Filistin güvenlik görevlileri kaçırılan askerin Refah mülteci kampında hapsedildiğini düşünüyor.
Halk direniş Komitesi sözcüsü Mohammed Abdel Al; "Askeri o kadar iyi gizledik ki, Siyonist düşman onu katiyen bulamayacak" açıklamasını yaptı.
İsrail Ordu yetkilileri kaçırılan askerin ailesine Gilad’ın elinin kırık, göğsünde de yaralar bulunduğu haberini getirdiler. Bu haberin İsrailli yetkililere Mahmud Abbas tarafından ulaştırıldığı belirtildi.
Bu arada İsrail Savunma Ordusu pazartesi gecesi süresince güçlerini Gazze sınırında Nahal Oz bölgesine yığmaya devam etti.
Gilad Şalit’in kaçırılması ile ortaya çıkan gerginlik üzerine İsrail ordusu alarma geçti. Teröristlerin pazarlık taleplerini kesinlikle reddeden Başbakan Olmert, demeçlerinde Gazze’ye havadan ve karadan girmekten tereddüt etmeyeceklerini belirtti.
Teröristlerin asker kaçırma olayını iki ay kadar önce planladıkları ve planlarını pazar günü yürürlüğe soktukları belirtildi. Teröristlerin Gazze’den sızdıkları bir kilometre uzunluğunda, 300 metresi İsrail sınırları içinde bulunan yer altı tüneli pazartesi günü İsrail askerleri tarafından patlayıcılarla imha edildi.
Oğlunun sağlığından endişe eden Gilad Şalit’in babası Noam Şalit; "Hayatım boyunca bir hükümetin mahkumların serbest bırakılması için birini kaçırdığını,  bazı koşulları zorla kabul ettirmeye çalıştığını hiç  görmedim" dedi.