Yaz geldi...

Suzi APALAÇİ DAYANHerkesin finansal piyasalarda neler olup bittiğini tartıştığı, "kur ve faiz ne olacak?" sorusunun her zamandan da sık karşımıza çıktığı bir ortamda ben de başka bir konuda yazmak istemedim. Aslında, bugüne kadar açıklanmış olan makroekonomik verileri incelemenin de pek anlamı yok. Zira, Mayıs`tan sonra yaşanan çalkant&#

Ekonomi
9 Ocak 2008 Çarşamba

Nur ŞAUL BARAKAS

Kış aylarında hayalini kurduğumuz o sıcacık havalar bugünlerde yerini almaya başladı. Güneş kendini iyice gösteriyor. Yaz aylarında ekonomi ve iş dünyasını nelerin beklediği soruları ise kafamızı kurcalarken tatil planları da yapmıyor değiliz.
Son beş yıldır gerek tatil açısından oluşan geniş imkânlar, gerekse ödeme koşullarının bol seçenekli olması, çoğumuzu tatile gitmeye teşvik ediyor. Güney sahillerinde her yıl kurulan birçok tesis, müşteri çekebilmek için farklı olanaklar ortaya koyuyor. Kimileri her şey dâhil paketleri süslüyor; kimileri müşterinin devamlılığını sağlamak için özel günlerde çeşitli sürprizler yapıyorlar. Cep telefonları kanalıyla promosyonlarını duyuranlarda var tabii.
Bir hafta tatil yapıyorsun bütün bir yıl kredi kartınızda 12 eşit taksitte para çekiliyor.
Siz kredi kartınızı bugünlerde kullanırken aman dikkatli olun! Chip & Pin sisteminde de kredi kartları kopyalanabiliyor. Seyahat acentelerinin tarafımıza yolladığı mail order formlar da çok güvenli bir sistem değil. Tatil yapacağım derken dönüşte sürprizlerle karşılaşmayın.
***
Birkaç yıldır, ekonomide devam eden istikrarlı süreç, ileriye dönük planları ortaya çıkarmıştı. En azından rüzgarın bizi nereye götüreceğini kestirebiliyorduk. Ancak, son bir aydır dalgalı bir seyir izleyen döviz kurlarının yaz süresince yapacağı ivme merak ediliyor. Çoğu ekonomist, kurların yaz boyunca dalgalı seyrine devam edeceğini bildiriyor. Piyasalarda yapılan ufak alımların bile büyük hareket yaratacağını göz önünde bulundurursak çokta sakin bir yaz geçiremeyeceğimizi söylemek mümkün.. Keza, önümüzdeki erken seçimin de döviz kurları üzerindeki etkisi tartışılamaz.
***
Geçtiğimiz kış sezonunda Ekonomi & İş sayfası olarak, araştırma yazıları, sektör incelemeleri röportajlar ve para piyasaları bilgileriyle karşınıza çıktık. İş dünyasında, başarılarıyla isim yapmış duayenlerle söyleşi yaparken son üç ay zarfında sayfamızda girişimci gençlere de yer vermeye çalıştık. Suzi Apalaçi Dayan, Pınar Derkazez, Alev Seren, Debora Zakoto ve Betül Bilmen’den oluşan ekip arkadaşlarımla sayfayı özenle hazırladık. Yazın gelmesiyle, Yakup Barokas’ın da geçen hafta köşesinde yazdığı gibi, gazetemiz 12 sayfaya düşüyor. Biz de siz değerli okuyucularımızdan iki ay süresince izin istiyoruz. Eylül ayı itibariyle yeni konular ve kişilerle, sektör incelemeleriyle, araştırma yazılarıyla karşınızda olacağız. Aynı sektörün içinde yer alan şirketlerin farklı görüşlerini aktaracağız.
Tüm okuyucularımıza iyi tatiller!