Antisemitizm olmayan tek ülke!

Roslin PARDOPalau, ABD dışında BM`de İsrail için her zaman olumlu oy veren 3 ülkeden biri. Okyanusya Takım Adaları`nda yer alan bu ülkeyi tanımak ve İsrail`e karşı olan sempatisinin sebebini öğrenebilmek için bu küçük ülkeyi araştırdık

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Otuz yıl boyunca ABD yönetimi egemenliğinde kalan Caroline Adaları’ndan Palau 1978 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne katılmayı reddedip kendi bağımsızlığını ilan etmeyi seçti. 1986 yılında ABD ile imzalanan antlaşma, 1993 yılına kadar onaylanmadı. Adalar, bağımsızlığına 1993 yılından sonra kavuştu. ABD ile antlaşma imzalayan Palau, 1 Ekim 1994 tarihinde tam bağımsızlığını kazanmıştır.
Okyanusya kıtasında bulunan Palau; Filipinlerin güneydoğusunda, Kuzey Pasifik Okyanusu’ndaki bir adalar grubudur. Palau, 16 ayrı devletin birleşiminden oluşmuştur. Bunlar Aimeliik, Airai, Angaur, Hatohobei, Kayangel, Koror, Melekeok, Ngaraard, Ngarchelong, Ngardmau, Ngaremlengui, Ngatpang, Ngchesar, Ngiwal, Peleliu, Sonsoro.
 Palau’nun tarihçesi halen gizemini korumakta. İnsanların neden, nasıl ve ne zaman bu adaya geldikleri bilinmiyor ama günümüz Palau’lularının; Endonezya Malay’ların, Yeni Gine Melanezya’lılarının ve Polinezya’lıların uzaktan akrabaları olduklarına inanılıyor.
22 Ekim 1980 tarihinde seçilip onaylanan Palau bayrağı, 1994 yılındaki bağımsızlığa kadar değişmeyip sabit kalmıştır. Bayrağın ortasındaki altın renkli daire "Dolunay"ı simgeliyor. Dolunay’ın balıkçılık ve ağaç dikme gibi işlere uğurlu geldiğine inanılıyor. Dolunay’ın ayrıca insanlara yakınlık, sıcaklık, sakinlik, barış, sevgi ve birlik duygusu verdiği düşünülüyor.
Palau’nun altı ülkede elçiliği bulunmaktadır: Guam, Japonya, Hollanda, İspanya, Tayvan ve ABD.
Temmuz 2006 sayımlarına göre Palau Devleti’nin nüfusu 20.579 kişidir. Katolikler nüfusun yüzde 41.6’sını, Protestanlar yüzde 23.3’ü,  Yerliler ise yüzde 8.8’i oluşturuyor. Nüfusun yüzde 70’ini Palau’lular oluştururken Filipinliler ve Çinliler çoğunlukta olan diğer ülke vatandaşları.
Ülke ekonomisi öncelikle turizm, tarım ve balıkçılığa dayanıyor. ABD’den yüklü miktarda destek alınıyor. Kişi başına düşen gelir, Filipinliler’in 2 katına denk geliyor. Gayri Safi Milli Hasıla: 174 milyon $ (ABD desteği dahil), Kişi başına düşen gelir 9.000 $, İşsizlik oranı (2000) yüzde 2.3, Enflasyon oranı (2000) ise yüzde 3.4
Palau’nun Devlet Başkanı, hem devletin hem de hükümetin başkanıdır. 4 yıllığına seçilir. İki yasama kuruluşundan oluşan bir hükümet biçimi vardır. Palau Ulusal Kongresi, 9 senato ve 16 delegasyon üyesinden oluşmaktadır. 2000 yılına kadar başkan yardımcılığı görevinde bulunan Tommy Remengesau 2000 yılında Devlet Başkanı seçilmiş, dört yıllık görevini bitirdikten sonra 2004 yılında tekrar başkan seçilmiştir. Palau 15 Aralık 1994 tarihinde Birleşmiş Milletler’e katılmıştır. Ülkenin savunması ise 50 yıl süreyle ABD sorumluluğunda bırakılmıştır. 

İsrail-Palau İlişkileri
ve Palau Yahudileri
Palau, ABD dışında BM’de İsrail için her zaman olumlu oy veren 3 ülkeden biri. Diğer ülke ise Palau’nun yakınındaki Micronesia Birleşik Devletleri ile Marshall Adaları.   
Palau’da yaşayan Yahudi sayısı 10’u geçmiyor. Birkaç  "Yarı-Yahudi" bulunuyor. Palau’da İsrailli bir aile de yaşıyor: Navot ve Tova Bornovski aileleri. Palau’nun en ünlü Yahudisi ise Larry Miller adındaki Anayasa Mahkemesi üyesi.
Ülkede kesinlikle Antisemitizm bulunmuyor. Neredeyse bütün Palaulular İsrail’in var olma hakkını tanıyor ve İsrail’e destek veriyor. Bu destekleri, Yahudileri "seçilmiş" olarak görmelerinden kaynaklanıyor. Palaulular İsrail’i "Düşmanlık denizinin içinde küçük ve cesur bir ülke" olarak tanımlıyor.
Diğer yandan İsrail, 1994 yılında kurulan Palau ile diplomatik ilişki başlatan ilk Pasifik olmayan ülke olma özelliğini taşıyor. Ayrıca İsrail, Palau’ya, BM’ye katılması için olumlu oy veren ve bununla da yetinmeyip ekonomik yardımda bulunan ilk ülkelerden biri. Başkent Koror’da İsrail’in bir elçiliği bulunuyor.