İran ve Suriye, İsrail`e karşi anlaşma imzaladi

İran ve Suriye geçen perşembe İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri`ne karşı ortak bir savunma kararı alarak, askeri anlaşma imzaladı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçen hafta İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri’ne karşı askeri işbirliği yapma kararı alan İran ve Suriye, iki ülkenin ‘ortak tehditlerine’ yönelik anlaşma imzaladı. İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar ve Suriye Savunma Bakanı Hasan Turkmani düzenledikleri basın konferansında savunma güçlerini birleştirerek birbirlerine destek olacaklarını açıkladı.
Neccar ile yaptığı görüşmenin ardından konuşan Turkmani, "İşbirliğimiz stratejik bir anlaşma üzerine kurulu ve amaç ortak tehditlere karşı birlik olmak. İsrail’in tehditlerine karşı cephe oluşturabiliriz" açıklamasını yaptı. Turkmani konuşmasına, "İsrail’e karşı İranlılarla kurduğumuz ortaklık gizli bir şey değil ve bu konuyu düzenli olarak dostlarımıza danışıyoruz" sözleriyle devam etti.
Londra tabanlı Arap gazetesi al-Hayat’ın yayınladığı habere göre, Turkman İranlı meslektaşına Suriye’nin Tahran’dan uçaksavar mermiler, Tᇜ  sarnıçlar, kısa menzilli Scud füzeler ve roket atıcılar satın almak istediğini bildirdi.
Düzenlenen basın konferansından önce Neccar iki tarafın da, karşılıklı takviye bağlarını ve bölgedeki barış ile istikrarı koruma zorunluluğunu vurguladıklarını belirtti.
Turkmani Amerika’nın tehditlerine yönelik sorulan sorulara, "Bu yeni bir şey değil, bunlara karşı direneceğiz" yorumunu yaptı.
İranlı savunma bakanı ise konuyla ilgili, " Amerika’nın tehditleri psikolojik bir operasyon. Yeni değil. Bölgedeki ulusların birliğiyle bu tehditler etkili olamayacak" açıklamasını yaptı.
Bunun yanı sıra, her iki taraf yapılan askeri anlaşmayla ilgili detaylı bilgi vermekten kaçındı.

'İran bölge için bir tehdit oluşturmuyor'
Neccar ayrıca İran’ın bölgede tehdit oluşturabileceğine yönelik haberleri önemsemediğini belirtti.
İran savunma bakanı konuyla ilgili, "İran bölgedeki ülkelerle saldırı karşıtı bir anlaşma imzalamaya hazır. Bizim askeri mücadele ekipmanımız caydırıcı politikalar ve stratejiler üzerine kurulu. Düşmanlar bizim kapasitemizi bilmeliler ve asla bize saldırmayı düşünmemeliler" açıklamasını yaptı.
İran’ın ShahabDž füzeleri 2 bin kilometrelik menzil ile Ortadoğu’daki İsrail ve Amerika tabanlı füzeleri vurabilecek kapasiteye sahip.
Suriye’nin, İran’ın askeri ekipmanından sipariş ettiğini belirten Neccar, bu siparişlerin geçen Perşembe imzalanan anlaşmayla ilgisi olup olmadığını açıklamadı.
İran Savunma Bakanı Turkmani Pazar günü Tahran’a resmi ziyarette bulundu. Turkmani savunma bakanının yanı sıra, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İslami cumhuriyetlerin askeri şefleri ile görüşerek, İsfahan ve Tahran’daki askeri fabrikaları ziyaret etti.