Google Microsoft`a rakip olmaya devam ediyor

Google, internet ortamında tablolama olanağı sağlayan "Google Spreadsheets" ile Microsoft Excel`e rakip olmaya hazırlanıyor

Sezin ESKİNAZİ Yaşam
9 Ocak 2008 Çarşamba

İnternetin en çok rağbet gören arama motoru Google, Microsoft Excel’e rakip olacak bir ürünü kullanıcıların hizmetine sundu. İnternet ortamında tablolama olanağı sağlayan ‘Google Spreadsheets’ verilerinizi internete yükledikten sonra tablo oluşturmanıza, tabloları güncellemenize ve istediğiniz kişileri ortama davet ederek değişiklikleri birlikte yapmanıza imkan sağlıyor. Hemen hemen tüm formülleri ile birlikte neredeyse tüm Excel tabloları aktarmak mümkün. Ayrıca Google kullanımı kolay bir ortam sağlamayı hedeflemiş. Google, ayrıca web üzerine kaydedilen verilen kaybolma riskinin olmadığını savunuyor.
Google Spreadsheets ile basit Web tabanlı tablolar yaratabilir ve başkaları da aynı anda bile bu tabloları kendi bilgisayarlarından güncelleyebilir. Google Spreadsheets en önemli avantajı farklı kişiler tarafından hazırlanan tabloları elle birleştirme zahmetinden ücretsiz ve güvenli bir şekilde kurtarıyor olması. Google bilgilerin masaüstü yerine web üzerinde yaratılmasını, paylaşmasını ve daha kolay erişilebilir hale gelmesini amaçlıyor.
Google’ın internet ortamındaki ilk Office uygulaması olan ve http://labs.google.com/ adresinden erişilen bu hizmet henüz test aşamasında ve sınırlı sayıda kullanıcının erişimine açık tutuluyor. İsteyen herkes bekleme listesine kayıt yaptırabiliyor ve sırayla bekleme listesindeki kullanıcılar düzenli aralıklarla davet ediliyor. Aranan tek şart ise Google’ın kayıtlı kullanıcısı olmanız. Yaptığınız tablolarınıza erişmesini istediğiniz kişilerinde Google’ın kayıtlı kullanıcı olması gerekiyor. 
Google Labs, henüz herkes tarafından kullanılmaya tam anlamıyla hazır olmayan birkaç popüler fikrimizi sergilediğimiz bir bölüm. Kullanıcı ihtiyaçlarına ve geri dönüşlerine göre geliştirilecek olan Google Spreadsheets" in deneme olmayan sürümünün ne zaman piyasaya sürüleceği bilinmiyor.  Google’ın Microsoft’a rakip olacak ürünlerini inceleyen bilişim uzmanları internet kullanıcılarının Microsoft Excel’den kolay kolay vazgeçemeyeceklerini dile getiriyor. Google’ın ilerde işletim sistemleri dünyasına adım atıp atmayacağı ise merak konusu.