Avrupa Birliği tek tarafli belirlenen sinirlari tanimayacak

Avrupa Birliği tek taraflı belirlenen sınırları tanımayacakAvrupa Birliği dış ilişkilerden sorumlu komiseri Ferrero-Waldner geçen pazartesi yaptığı açıklamada AB`nin tek taraflı olarak sınır belirlenmesinin desteklenmediğini, ancak diyalog ve görüşmeler ile ilerleme sağlanacağına inandıklarını söyledi

Perspektif
9 Ocak 2008 Çarşamba
Avrupa Birliği dış ilişkiler komiseri Benita Ferrero-Waldner İsrail Dışişleri Bakanı Tzpi Livni ile pazartesi günü yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada geri çekilmenin çok cesaret gerektiren bir adım olduğunu, fakat Avrupalılar olarak tek taraflı adımların barışı getireceğine inanmadıklarını söyledi.
Ferrero-Waldner İsrail ve Filistin tarafı arasında diyalog çağrısı yaparken, İsrail Dışişleri Bakanı Livni de "Biz İsrail tarafı olarak kilitlenmenin çözüm getireceğine inanmıyoruz" dedi. Ferrero-Waldner, Kudüs’e Filistin tarafına yapılacak mali yardımların ne şekilde verileceğini tartışmak için gelmişti.
Livni’ye sunulan Avrupa yardım paketi üç bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, hali hazırda Dünya Bankası tarafından yürütülen sağlık yardımlarını genişletmeyi ön görürken diğer iki bölüm için ise kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda direkt ödemeleri kapsayan bir sosyal güvenlik ağı ve benzin yardımı gibi temel ihtiyaçları kapsıyor.
Ferrero-Waldner bu fonların direkt olarak verileceğini, Filistin hükümeti yolu ile verilmeyeceğini özellikle belirtti. Livni de yaptığı açıklamada İsrail’in planı inceleyip kararını vereceğini söyledi. Avrupalılar sundukları bu mekanizmanın aynı zamanda İsrail’den Filistin Özerk Yönetimine transfer edilmesi gereken fonlar içinde kullanılmasını istiyor.
Her şekilde yapılan bu öneri Avrupalılar tarafından gelen bir iyi niyet çabasına benziyor. İsrail’in bu konudaki işbirliğine karşı Ortadoğu Dörtlüsü üç ilkesini ‘İsrail’in tanınması, terör’ün bırakılması ve İsrail’le yapılan geçmiş anlaşmaların uygulanması’ kabul etmeyen Hamas hükümetine karşı ortak bir cephe almasını ön görüyor.
İsrail ile Avrupa arasındaki asıl sorun Başbakan Ehud Olmert’in tek taraflı olarak Batı Şeria’dan geri çekilme planı olarak değerlendiriliyor. Livni ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Ferrero-Waldner de barışın ancak dialog ve danışma yoluyla sağlanabileceğini ve Filistin tarafına da görüşmelere kapılarını kapamamaları gerektiğini söylediklerini belirtti.
Ferrero-Waldner Başbakan Olmert’i ise Filistin devlet başkanı Abbas ile görüşmek istemesinden dolayı övdü. Bu arada Livni de yaptığı açıklamada İsrail’in bu görüşmeyi mümkün olduğunca çabuk yapmak istediğini söyledi. Ancak bu sürecin çok değişken bir süreç olduğunu ve Filistin’de bu değişikliklerin nerdeyse günlük bazda gerçekleştiğini söyledi.