YAHUDİ DÜNYASINDAN KISA KISA...

Nelly BAROKASAlman Yahudilerine kadın başkanAlmanya`nın en büyük Yahudi kuruluşunun başkanlığına Münihli Holokost Kurtulanı bir kadın seçildi. 2000 yılından beri Almanya Yahudileri Merkez Konseyi`nin başkanlığını yapan Paul Spiegel`in 30 Nisan`da kanserden yaşamını yitirmesi üzerine 73 yaşındaki Holokost Kurtulanı Charlotte Kn

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Thomas Steg, Charlotte Knobloch’un seçilmesi üzerine; "Bu göreve gelmesi ile Bayan Knobloch yine ve yeniden Almanya’da Yahudi yaşamının gelişmesi için çalışacak. Başbakan Merkel onunla çalışacak olmaktan büyük mutluluk duyuyor" dedi.
Dünya Yahudi Kongresi Charlotte Knobloch’u "çalışmaları ile uluslar arası arenada saygınlık kazanmış sıra dışı bir kişilik" olarak tanımlamakta. Dünya Yahudi Kongresi’nin Başkan Yardımcısı Maran Stern; "Knobloch’un seçilmesi sadece Yahudi cemaati açısından değil, Almanya açısından da çok olumlu olacak" dedi.
Merkez Konsey, 100.000 kişilik Almanya Yahudi cemaatinin en önemli kuruluşu sayılmakta. 1996’dan beri konseyin başkan yardımcılığı görevini sürdüren Knobloch, başkanlık için en önemli adaydı.
1932’de doğan Charlotte Knobloch, II.Dünya Savaşı süresince ailesinin Katolik bir hizmetkarının evinde gizlendi. Büyükannesi Auschwitz’de öldürüldü, babası zorla çalıştırılan bir işçi olarak hayatta kalabildi. Savaş sonrasında ticaret okulunda okuyan Knobloch, evlenmeden önce babasının Münih’teki hukuk bürosunda çalıştı. Üç çocuk sahibi olan yeni başkan uzun yıllar kurucuları arasında yer aldığı Yahudi kuruluşlarında çalıştı. Eski Sovyetler’den göç eden Yahudilerin ülkeye uyum sağlamasına Münih’te  cemaatin yeniden yapılanmasına çaba harcadı. Charlotte Knobloch’un Almanya Yahudileri Merkez Konseyi’nin başkanlığına seçilmesinden sonra, başkan yardımcılığına 54 yaşındaki Frankfurtlu ekonomi uzmanı Dieter Graumann getirildi.

Haaretz’den İstanbul’a övgü
İsrail’in en saygın gazetelerinden Haaretz, İstanbul’a geniş yer verdiği bir yazıda bu kentin mutlaka görülmesi ve özellikle Divan Yolu’nun ziyaret edilmesi gerektiği belirtiliyor.
İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğunu anımsatan Haaretz, Newsweek dergisinin de bu kenti "Dünyanın en cool kentlerinden biri" olarak nitelendirdiğini vurguladı. Kapalıçarşı’dan Ayasofya ve Sultanahmet Camii’ne kadar uzanan Divan Yolu’nun Avrupa ruhunu duyumsamak için ideal bir mekan olduğunun belirtildiği haberde; bu yol kenti Batı’ya, Roma’ya bağlamak amacıyla inşa edilmişti ifadesi kullanılmakta.

Fransa’dan göç devam ediyor
Ülke Yahudilerinin İsrail’e göçünü kolaylaştırmak amacını taşıyan AMİ (Alya et Meilleure İntegration) adlı kuruluş birinci yılını kutladı. Kuruluş bir yıl içinde 1000 Fransız Yahudi’sinin İsrail’e göçünde iş, konut bulmakta, öğrencilerin eğitim sorunlarında destek oldu.
Tunus doğumlu varlıklı bir kişi olan Avrupa Yahudi Kongresi Başkanı Pierre Besnainou tarafından maddi olarak desteklenen AMİ, Yahudi Ajansı ile işbirliği içinde çalışmakta.
AMİ’nin kuruluşunun birinci yılı vesilesi ile düzenlenen etkinlikte konuşan Yahudi Ajansı Başkanı Zeev Bielski; "Pierre Besnainou yaşamını Yahudi halkının İsrail’e göçüne adadı. Onun bu davranışı takipçilerine örnek oluştursun" dedi.
Fransa’nın 600.000 kişilik Yahudi nüfusunun % 70’ni Fas, Tunus ve Cezayir’den göç etmiş kişiler oluşturuyor. 2005 yılında 200.000’den fazla Fransa Yahudisi İsrail’i ziyaret etti. Aynı yıl 3.000 kişi İsrail’e göç etti.