Ahmet Necdet Sezer`in Knesset`teki konuşma metni

Rafael SADİ / KudüsTürkiye Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer eşi Semra Sezer ile birlikte İsrail`i resmi olarak ziyaret etti. İsrail basını ve özellikle dışişleri yetkililerinin ifadelerine göre bu gezi iki ülke arasındaki ilişkilerin ne denli derin ve bozulmaz olduğunun bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Sayın Cumhurbaºkanı, sayın baºkan, Knesset'in saygıdeğer üyeleri, değerli konuklar,  
Değerli dostum Cumhurbaºkanı Sayın Katsav'ın çağrılısı olarak güzel ülkenizi ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. İsrail demokrasisinin yüreğinin attığı ve adını iki bin beº yüz yıllık bir gelenekten alan Knesset'de sizlere seslenmekten onur duyuyor, dost İsrail ulusunu, Türk ulusu ve kendi adıma selamlıyorum.  
Yüzlerce yıl boyunca hoºgörü, kardeºlik ve dayanıºma içinde bir arada yaºamanın en güzel örneğini vermiº olan Türkler ve Yahudiler, ortak geçmiºlerinden güç alan dostluklarını geleceğe gururla taºımaktadırlar. Türkler ve Yahudiler zor dönemlerde her zaman birbirinin yardımına koºmuºtur. Örneğin, biz İsrailli dostlarımızın, 1999 yılındaki büyük deprem yıkımı sırasında en ön saflarda ve özveriyle yardımımıza koºarak acımızı paylaºmalarını her zaman minnetle anımsıyoruz.  
İyi ve kötü günlerde sınanarak pekiºmiº karºılıklı dostluk ve dayanıºmamız, bugün Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasında kurumsallaºan ortaklığın sağlam temellerini oluºturmaktadır. İliºkilerimiz son yıllarda her alanda hızla geliºmektedir. Ancak, birlikte çalıºarak karºılıklı yarar doğrultusunda, iºbirliğimizi daha da derinleºtirebileceğimizin bilinci içindeyiz. İki demokrasi olarak iºbirliğimizin Ortadoğu'da barıº, istikrar ve gönencin egemen kılınmasına da katkı sağlayacağına inanıyoruz.  
Türkiye, farklı coğrafyaların ve kültürlerin kesiºme noktasında, dünyada eºi bulunmayan bir jeopolitik konumdadır. Asya ve Avrupa'yı, Akdeniz ve Karadeniz'i, Ortadoğu ve Kafkasya'yı birbirine bağlamaktadır. Bu özelliğiyle doğu ile batı ve kuzey ile güney arasında bir iºbirliği ve dostluk köprüsü oluºturmaktadır. Laik, demokratik yapısı ve barıºçı dıº politikasıyla, bölgesinde ve ötesinde istikrar ve gönencin sağlanmasına katkıda bulunmaktadır. Köklü devlet geleneğinden, tarihsel deneyiminden, farklı geleneklerin birleºimine dayanan kültürel birikiminden ve demokratik değerlerden beslenen ulusal kimliğiyle, uygarlıklar-arası diyalog ve anlayıº birliği sağlanmasında belirleyici rol oynayabilecek bir bölgesel güçtür.  
Anayasal demokrasi, iyi yönetiºim, hukukun üstünlüğü, kadın-erkek eºitliği, pazar ekonomisi, bölgesel kalkınma ve terörizmle savaºımda uluslararası iºbirliği, bölgemizin güvenlik ve istikrarı bakımından temel araçlardır. Türkiye, bu alanlardaki deneyimiyle evrensel değerlerin Ortadoğu'da egemen kılınması çabalarına katkılarını sürdürecektir.
ªuna yürekten inanıyoruz ki, bölge halkları, özledikleri huzur ve gönence, ancak çatıºmanın yerini iºbirliğine, düºmanlığın yerini dostluk ve barıºa terk edeceği bir ortak gelecek hedefine doğru birlikte yürümeyi baºarabilmeleri durumunda eriºeceklerdir. Türkiye bu doğrultudaki çabalara etkin biçimde destek olmaya kararlıdır.  
Sayın Cumhurbaºkanı, Sayın baºkan, Knesset'in saygıdeğer üyeleri,  
Türkiye pek çok alanda komºuları, dostları ve bağlaºıklarının da yararlanabilecekleri olanaklar sunmaktadır. Enerji alanı, bu bakımdan çarpıcı bir örnek oluºturmaktadır. Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattının resmi açılıº töreni temmuz ayında gerçekleºtirilecektir. Doğu-Batı Enerji Koridoru'nun en değerli parçasını oluºturan bu hat, bölgemizde istikrar ve ekonomik kalkınmanın sağlanması bakımından yaºamsal önem taºımaktadır. Bu tasarı, gündemdeki diğer tasarılarla birlikte ele alındığında, Türkiye'nin bölgenin enerji iletme merkezi olma yönünde önemli bir noktaya geldiğini ortaya koymaktadır. Asya ve Avrupa'nın yeni "İpek Yolları" ile bağlanması bakımından kilit ülkeyiz. Bu bağlamda İsrail ile iºbirliğimizi enerji alanında da geniºletme yolunda birlikte çalıºmaya baºladığımızı vurgulamak isterim. Türkiye ile İsrail arasında çoklu enerji ve su iletim hatları tasarısının yapılabilirliği konusunda araºtırma çalıºmaları gündemdedir.  
Avrupa Birliği'ne üyelik sürecimizin bölgemiz üzerinde stratejik yansımaları olacaktır. Hem komºu bölgelere, hem de Avrupa Birliği'ne siyasal, ekonomik ve stratejik anlamda daha geniº bir ufuk kazandırma olanağımız bulunmaktadır. Türkiye'nin üyeliği aynı zamanda Avrupa Birliği tasarısının çok kültürlü ve laik niteliğinin güvence altına alınmasına katkı sağlayacaktır. Bu noktada, İsrail'in Avrupa Birliği ile son yıllarda geliºen iliºkilerini yakından izliyor ve destekliyoruz.  
Amerika Birleºik Devletleri ile stratejik ortaklığımız dıº siyasal önceliklerimizin en önemli halkalarından biridir. İsrail ile iºbirliğimizin bu bağlamda da özel bir anlamı vardır. İslam Konferansı Örgütü üyesi olan ve Arap ülkeleriyle tarihsel dostluk bağları bulunan, Avrupa Birliği üyeliğine aday, aynı zamanda NATO ve Avrupa Konseyi üyesi olan Türkiye, dost İsrail'in komºularıyla kalıcı barıº kurması için, elinden geldiği ölçüde yardımcı olmaya hazırdır.  
İsraillilerin ve Filistinlilerin dostluk ve güvenini sağlayabilmiº olma ayrıcalığını taºıyan Türkiye, bu ayrıcalığı bir sorumluluk olarak görmektedir. İsrail-Filistin anlaºmazlığının Yol Haritası temelinde ve yan yana barıº içinde yaºayan iki devlet hedefi doğrultusunda görüºmeler yoluyla çözüme kavuºturulmasını içtenlikle diliyoruz.
İki ay önceki seçimlerde İsrail halkından yetki almıº olan 17. Dönem Knesset üyelerinin ve Baºbakan Sayın Ehud Olmert önderliğindeki yeni İsrail Hükümeti'nin barıº doğrultusunda gereken çabayı kararlı biçimde göstereceklerine inanıyoruz. Baºbakan Sayın Olmert'in en kısa zamanda Filistin Yönetimi Baºkanı Sayın Mahmud Abbas ile görüºmelere baºlamasını bekliyoruz.  
Sayın Cumhurbaºkanı, Sayın baºkan, Knesset'in saygıdeğer üyeleri,  
Holokost gibi insanlığa karºı iºlenmiº, tarihinin en karanlık sayfasında yer alan ve örneği bulunmayan bir suça milyonlarca kurban vermiº Yahudi ulusunun insanlığın ortak vicdanında da derin bir yara açmıº olan bu acı anısı hiçbir zaman unutulmayacaktır. Holokost kurbanlarını Türk ulusu ve kendi adıma saygıyla anıyorum. Bu bağlamda, anti-semitizmin ve her türlü ırkçılığın insanlığa karºı bir suç olduğunu ve bunlara karºı kararlılıkla savaºılması gerektiğini bir kez daha yineliyorum.  
Sayın Cumhurbaºkanı, Sayın baºkan, Knesset'in saygıdeğer üyeleri,  
Tek tanrılı üç din için de kutsal olan bu tarihsel kentte İsrailli dostlarımızın bizlere gösterdiği sıcak konukseverlik için teºekkür ediyorum. Ülkelerimiz arasındaki özel ve ayrıcalıklı iliºkilerin elbirliğiyle her alanda daha da ileriye taºınması, her ºeyden önce birbirlerine sıcak duygularla bağlı olan uluslarımızın isteğidir. Bu istek doğrultusunda İsrail ile iºbirliğimizin her alanda daha da geliºtirilmesi yönünde kararlı olduğumuzu yineliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."