YAHUDİ DÜNYASINDAN KISA KISA..

"Ushpizin"- KonuklarBugüne dek İsrail`de koyu Ortodoks Yahudileri konu edinen birçok film yapılmıştır. Fakat bu tür filmlerden "Ushpizin" çok farklı bir özelliğe sahip; çünkü senaryosu bu toplum üyelerinden biri tarafından yazıldı ve aynı kişi filmde başrol oynadı. Aramca "konuklar" anlamına gelen "Ushpizin"in laik yönetmeni Gidi Gar filminde eski

Kültür
9 Ocak 2008 Çarşamba
Çekimleri Kudüs’te gerçekleştirilen "Ushpizin", beş yıldır evli oldukları halde çocuk sahibi olamayan, Sukot Bayramı öncesinde meteliksiz ve "Suka"sız kalan Ortodoks Yahudi Moshe ve Mali çiftinin öyküsünü konu ediniyor. Bekledikleri mucize gerçekleşir, 1000 Dolar ve bir "Suka" esrarengiz şekilde kendilerine ulaşır.
Dini liderlerinin tam onayıyla senaryoyu gerçek hayattaki eşi Michal Bat Sheva Rand ile birlikte kaleme alan Shuli Rand, filimde başka bir kadınla olmayı kabul etmediği için Michal Bat Sheva Rand’i eşi Mali rolünde oynatmayı şart koştu.
Çekimler süresince bu dini toplumun yaşamına ve kurallarına uymak zorunda kaldığını belirten filmin yönetmeni Gidi Dar; "Hiçbir zaman bir kameranın girmediği onların dünyasına dürüst bir bakış açısıyla girebilmenin tek yolu buydu. Bir yönetmen olarak amacım yaşamlarını eleştirmek değil, inançlarının sınanmasını konu edinen bir öyküyü yansıtmaktı" dedi.
Dindar Ortodoks kesim sinemaya gitmediğinden bu filmin bazı bölümlerini internetten indirerek izledi. "Bu şekilde izleyenlerden küçük bir ücret talep ettik. Çoğunluk ödemekten kaçınmadı" diyen Gidi Dar, filmin İsrail’deki dindar ve laik Yahudiler arasında bir uzlaşma niteliği taşıdığını belirtiyor.

Arkadaşlık Otobüsü
Fas doğumlu Yahudi bir din adamı Müslüman ve Yahudilerden oluşan ekibi ile birlikte Fransa’nın birçok kentlerini dolaşıyor. Üzerinde "Le Bus de L’Amitié Judeo-Musulmane de France" (Fransa’daki Yahudi-Müslüman Arkadaşlığı Otobüsü) yazısının yer aldığı bir otobüsle kent kent dolaşan ekip ülkedeki Yahudi ve Arap gençler arasındaki diyalogu teşvik etmeye çalışıyor.
CRİF, Consistoire de Paris, Paris’teki Müslüman Enstitüsü gibi kurumların desteğini alan ve bu girişimi yürüten ekip, gittikleri kentlerin cemaat merkezlerinde, derneklerinde tiyatro oyunları, karşılıklı münazaralar, paneller düzenlemekteler.
Bu girişimin başını çeken ve Yahudi-Müslüman Dostluğu kuruluşunun en etkin üyelerinden olan Rav Michel Serfaty; "Gençleri bir araya getirmeyi ve birbirlerini tanımalarını sağlamalıyız. Yerleşik klişeleri karşılıklı yıkmalıyız" demekte. Rav Michel Serfaty’nin çalışma arkadaşı Dr. Farida Ait Kaci uzun yıllardır Yahudi-Müslüman diyalogunun sağlanması yönünde mücadele veren bir Arap. Dr. Farida Ait Kaci; "Kuzey Afrika’da Yahudiler ve Araplar karşılıklı sevgi ve saygı içinde yaşamışlardır. Bizler hep Yahudilerle birlikte büyüdük. Oysa Fransa’da doğan gençlerde durum farklı" dedi.