Haftanin İzi

Hazırlayan: Karel VALANSİAvrupa / AlmanyaDünyanın gözü Almanya`da9 Haziran`da başlayacak Dünya Kupası için geri sayım başladı. Tüm Berlin bayraklarla donandı, özel hediyelik eşyalar üretildi. Almanya`nın başkenti Berlin`de tarihi Brandenburg Kapısı önüne futbol ve kupayla ilgili kültür programlarına ev sahipliği yapacak dev

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

AFRİKA
Cezayir: Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya görevinden istifa etti. Sebebi açıklanmayan istifa Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika tarafından kabul edildi
Somali: İslamcı bir milis’in yaptığı açıklamaya göre, başkent Mogadişu'nun tüm kontrolü kendilerinin eline geçti.
Nijerya: Lagos’ta bir petrol hattında çalışan İngiliz, Kanadalı ve ABD vatandaşı 8 kişi silahlı kişilerce işyerlerinden kaçırıldı.
Tanzanya: 1994 Rwanda katliamını soruşturan BM mahkemesi, katliamı destekleyen yayınları sebebi ile bir radyo istasyonu sahibini 6 yıla mahkum etti. 

AMERİKA
Kanada: Toronto kentinde terör saldırısı hazırlığında olduğu iddia edilen 17 kişi tutuklandı, patlayıcı yapımında kullanılabilen 3 ton amonyum nitrat ele geçirildi.
Kolombiya: Yapılan seçimlerde ikinci dönem için yeniden seçilen Devlet Başkanı Alvaro Uribe, terörizme karşı demokratik güvenlik sözü verdi. Sağ parti adayı olan Uribe, oyların % 62’sini alarak ilk turda seçimi kazandı.
Peru: Peru’da yapılan seçimler sonucunda, Alan Garcia 16 yıl sonra yeniden iktidara geldi. Başkanlığı döneminde yüksek enflasyonla karşı karşıya kalan bu yüzden oy kaybeden eski başkanın seçilmesi sürpriz oldu.


ASYA
Endonezya: Geçen hafta yaşanan depremde evsiz kalan Bantul şehri halkı, kümeslerde kalıyor. Bir yardım kuruluşu bu durumun bölgede kuş gribi tehlikesini arttırdığını açıkladı. Depremde toplam 6200 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
Nepal: Maocu gerillaların çağrısıyla Kral Gyanendra’ya karşı düzenlenen gösteriye on bin kişi katıldı.
Pakistan: Doğu Pakistan’daki aşırı sıcaklar nedeni ile 90 kişi hayatını kaybetti.
Tibet: Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalai Lama, Fransız çizgi roman kahramanları Tenten ve Başpiskopos Desmond Tutu'ya onur ödülü verdi.

AVRUPA
Vatikan: Papa XVI. Benedict ile İngiltere Başbakanı Tony Blair cumartesi günü yaptıkları ortak açıklamada inançlar arası diyalogun ve terörizmle mücadelenin önemini vurguladılar.
Yunanistan: Yunanistan Kültür Bakanı George Voulgarakis’i hedef alan bir bomba Atina’nın merkezinde patladı. Patlamada can kaybı olmadı.
İngiltere: Doktorlar ilk kez bir bağışçının kalbini durdurmadan bir başka hastanın vücuduna nakletmeyi başardı.
Belçika: BM'nin Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayımladığı rapora göre dünya hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde çölleşiyor. Rapora göre, çölleşmenin en önemli sebebi iklim değişikliği, artan su ihtiyacı ve turizm.


ORTADOĞU
Irak: Irak Başbakanı Nuri al-Maliki, Basra’da 1 ay boyunca sürecek bir sıkı yönetim ilan etti.
m İran: İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD'nin Tahran'a yönelik yanlış bir adımında bölgeden petrol sevkıyatını durdurabileceklerini açıkladı.

Alternatif Dünya Kupası
Almanya bu sene sadece FIFA Dünya Kupasına ev sahipliği yapmıyor. Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan ülkeler Hamburg’da kendi aralarında bir futbol turnuvası düzenlediler: FIFI Wild Cup. Ev sahipliğini Hamburg’un sınırları içinde kalan, Almanya tarafından tanınmayan ve sadece bu turnuva için hayata geçen bir ülke olan St. Pauli Cumhuriyeti üstlendi. BM ve FIFA tarafından tanınmayan Grönland, Cebelitarık, Tibet, Zanzibar, KKTC ve St. Pauli arasında gerçekleşen futbol turnuvası oldukça heyecanlı geçti. Cumartesi günü 4122 seyirci ile Zanzibar ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında oynanan final maçı 0ǂ beraber bitti. Penaltıların sonucu belirlediği maçta FIFI kupasını KKTC kazandı.

_____________________________________

Bazıları futbolun ölüm kalım meselesi olduğunu düşünür. Ben bu yaklaşımı doğru bulmuyorum. Böyle düşünenleri temin ederim ki futbol çok daha ciddi bir konu.

Bill Shankly,
İngiltere, Futbol menajeri
(1913 - 1981)
Sunday Times  4 Ekim 1981