Amerikali gönüllüler Falaşalari İsrail`e götürmeyi

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Fransa Yahudi Kurumları Temsili Heyeti CRIF Başkanı Roger Cukierman ile 1 Haziran Perşembe günü görüşerek, "Birlikte yaşamayı temsil eden değerlerle" ilgili milli bir kampanya başlatmak istediğini dile getirdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Geçtiğimiz perşembe Etiyopya’dan İsrail’e seksen yeni göçmen getirildi. ABD’li gönüllüler tüm Etiyopya Yahudi Cemaati’ni İsrail’e yerleştirilmesini hedefliyor
Falaşalar, 1970’lerde Hıristiyanlığa geçen Yahudilerdi. İsrail’e göç etme kavgaları 1991’de "Shlomo Operasyonu"  ile dönemin Başbakanı İsak Şamir onları Etiyopya’da bırakmaya karar verdiğinde başladı. 1992’de Başbakan İsak Rabin’in atadığı kabine kurulu, aileleri çok önceden İsraile göç etmiş olanları tekrar ailelerine kavuşturmak için gelmelerine izin verdi. 1993’ten beri 25 bin civarı Etiyopyalı İsrail’e göç etti. Komünite memurlarına göre, 11 bin ile 13 bin arası Falaşa göç etmeyi bekliyor. Ayda en fazla 300 kişi getirilebilse bile tüm cemaatin İsrail’de olabilmesi yıllar alır.
İsrail’de yaşayan Etiyopyalı göçmenler ABD ve İsrail’in bu işte politik bir çıkarları olduğunu düşünmüyor.
Etiyopya’dan İsrail’e göçü Siyonistliğin anlamı olarak gören, Los Angeles’lı gönüllülerden Cheri Morgan, "Bu göç Yahudileri korumak içindir, İsrail’in varlığı da bundan ibaret" dedi.
Gail Reis, genç gönüllülerin yahudilere yardımı sosyal adeletin bir parçası olarak gördüğünü, bunda Amerikanın siyahlar ve beyazlar arası tarihi ilişkilerinin de etkisi olduğunu söyledi. "Amerikadaki Yahudiler Etiyopyalı Yahudiler ile yakından ilgileniyorlar çünkü ABD’nin tarihte yaptığı hataların tekrar edilmesini istemiyorlar" dedi.
Geçtiğimiz yıllarda birkaç İsrailli haham, dini kuralları savunarak din değiştirmek zorunda kalan Yahudilerin hala Yahudi sayıldığını söyleyerek İsrail’e getirtilebileceklerini açıklamışlardı.
Şubat 2002’de Haham Shlomo Amar, babaları Hristiyan kadınlarla evlenmemiş olanların "İsrail’in tohumu" olduklarını ve Yahudiliğe dönmeleri için İsrail’e gelmeleri gerektiğini belirtti.
Ariel Şaron başbakanlığı döneminde göçün ayda 300’den 600’e çıkarılması kararını verdi ve son koalisyon hükümetin dağılmasından sonra bile çok fazla değişiklik olmadı.