Suudi Arabistan İsrail ürünlerini boykot etmeye devam ediyor

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Fransa Yahudi Kurumları Temsili Heyeti CRIF Başkanı Roger Cukierman ile 1 Haziran Perşembe günü görüşerek, "Birlikte yaşamayı temsil eden değerlerle" ilgili milli bir kampanya başlatmak istediğini dile getirdi

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
Suudi Arabistan İsrail’e karşı yaptığı ticari boykotu sonlandıracağına dair Washington’a söz vermesine karşın, İsrail yapımı malların topraklarına girmesine engel olmaya devam ediyor

Amerika ticari yetkililerinin geçtiğimiz haftalardaki bir kongre’de Suudi Arabistan’daki İsrail üretimi mallara yönelik koyulan yasağın kaldırıldığı yönünde yaptığı açıklamaya karşılık, İsrail gazetesi Jerusalem Post,  yasanın hala yürürlükte olduğuna dair kanıtlar bulduğunu belirtti.
Ülkenin başkenti Riyad’da bulunan King Khalid Havaalanı Müdürlüğü sözcüsü Muhammad al-Matrafi pazartesi günü telefonla yaptığı açıklamada konuyla ilgili, "Eğer ürün İsrail’de yapılmışsa, bu bir sorundur. Burada buna izin verilmez" açıklamasını yaptı. Matrafi konuşmasına, "Bu Suudi Arabistan’da bir yasadır  ve biz krallıkta bu gibi şeylere izin vermiyoruz. Eğer ürün ambalajında veya üründe İsrail’den bahseden bir ibare varsa, o ürün Suudi Arabistan’a giremez" sözleriyle devam etti.
Ras Tanurah liman gümrük yetkilisi Hüsni de konuyla ilgili Matrafi’yi doğrulayan açıklamalarda bulundu: "İsrail ürünlerde halen bir yasak var ve İsrail’den geldiğini belirten hiçbir ürüne izin verilmiyor.  Bazı kişiler ürünün başka yerlerde yapıldığını söylemeye çalışabilir; fakat eğer İsrail’de yapıldığı anlaşılırsa, bu büyük bir problem olur"
Suudi Arabistan- Ürdün sınırındaki Al Durah’daki bir başka gümrük yetkilisi de yasağın kaldırılmadığı yönünde açıklama yaptı. Telefonla Jerusalem Post tarafından aranan ve İsrail ürünlerinin ülkeye girip girilmeyeceği sorusuna kızan yetkili  "Hayır, hayır, hayır. Tabiî ki hayır" diyerek, telefonu kapattı.
Suudi Arabistanlı yetkililer Kasım 2005’de Bush yönetimine İsrail ürünlerine yönelik olan yasaklamaları kaldıracaklarını belirtmişlerdi. Anlaşmaya göre yasağın kaldırılması durumunda Riyad, Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) girebilecekti. ABD Ticari Temsilcisi Yardımcısı Susan Schwab geçtiğimiz haftalarda konuyla ilgili yaptığı konuşmada, "Riyad ve Washington’da konuyu Suudi Arabistanlı yetkililerle konuşarak gündeme getirdik. Her şekilde yetkililerin, WTO’nun kendi üyelerine de öne sürdüğü koşullar dahil olmak üzere tüm şartları anladıkları ve bunlara uyacakları  yönünde bildirim aldık."  açıklamasını yaptı.
Bunun yanı sıra Jerusalem Post Gazetesi eski bir ABD diplomatının yayınladığı ve Riyad’ın WTO’da verdiği söze karşın İsrail ürünlerine yönelik yasağın hala devam ettiğini açıklayan bir bildirge buldu. 
"Suudi Arabistan ve WTO" başlıklı 44 sayfalık dokümanın, Suudi-Amerikan Bankası’nın Başuzmanı Brad Bourland tarafından hazırlandığı bildirildi. Bourland daha önce Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda Suudi Arabistan’ın ekonomisinden sorumlu Riyad’ın Amerika Elçisi görevi de dahil 18 yıl görev almıştı.
Bourland’ın hazırladığı raporda konuyla ilgili şu ibareler yer alıyor: "Suudia Arabistan’ın İsrail’e yönelik ticari duruşu WTO’ya göre değişmiyor. Arap Birliği İsrail’i boykot etmeye devam ediyor"