İsrail-Misir görüşmesi olumlu geçti

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek`in görüşmesinden önce İsrail-Mısır sınırını oluşturan çölde çıkan çatışmada iki Mısır askeri öldü

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba
İsrail askeri kayıtlarına göre 2 Haziran Cuma günü saat 06:00 sularında İsrail-Mısır sınırındaki telden geçen 3 silahlı şahıs İsrail askerlerine ateş açtı. İsrail askerlerinin ateşle karşılık vermesi sonucunda 2 kişi ölürken üçüncüsü kaçtı. Ölü ele geçirilen şahısların incelenmesi sonucunda şahısların Mısır üniformaları giydiği, üstlerinde telsiz ve otomatik silahlar bulunduğu tespit edildi.
Söz konusu bölgenin Mısır polis şefi Essam el-Şeyh ise kendi birimine ait iki sınır polisinin yanlışlıkla sınırı geçtiğini açıkladı. Essam’ın Associated Press’e yaptığı açıklamada ilk önce İsrail askerlerinin ateş açtığını söyledi.
İsrail Ordusu sözcülerinden Yüzbaşı Noa Meir sınır ihlalinin kazara olduğu fikrine katılmazken, Mısır-İsrail ilişkilerinin iyi olduğu bir dönemde böyle bir olayın gerçekleşmesinin şaşırtıcı olduğunu da sözlerine ekledi.
Normalde sakin ve barışçıl akın sınırda geçen hafta da İsrail askerleri sınırı geçmeye çalışan bir kaçakçıyı ölü olarak ele geçirmişlerdi.
Pazar günü Olmert-Mübarek buluşması öncesi meydana gelen bu olayla ilgili olarak İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz bir açıklama yaparak Mısır ile ortak bir soruşturma yapılacağını bildirdi.

Olmert-Mübarek Buluşması Olumlu Geçti
4 Haziran 2006 Pazar günü İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek buluşarak ortak basın toplantısı düzenlediler. Şarm-El Şeyh’de yapılan toplantı olumlu olarak yorumlandı
Pazar günü Şarm El-Şeyh’te İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek Mısır’ın Şarm-El Şeyh’te buluşarak 90 dakikalık bir görüşme yaptılar. Olmert ve Mübarek görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
Daha önce Ariel Şaron ve Olmert’in tek taraflı çekilme planlarını eleştiren Mübarek, bu toplantıda sorulara yanıt verirken konuyla ilgili doğrudan yorum yapmadı ve FÖY ve İsrail’i tekrar masaya oturtmak için farklı çözümler düşüneceğini ifade etti.
Olmert konuşmasına başlarken cuma günü iki Mısır sınır polisinin öldürülmesi ile ilgili duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.
Olmert, FÖY ilişkileri konusunda  ise Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile tekrar görüşerek bir anlaşmaya varmaya çalışacağını taahhüt etti. Fakat bu görüşmeden yeterli bir sonuç alınamaması halinde tek taraflı çözümlere devam edeceğini de yeniledi.
Basın toplantısında taraflar birbirlerine övgüler yağdırmayı da ihmal etmedi. Mübarek Olmert’in dürüst, vizyon sahibi ve barışçıl bir lider olduğunu ifade ederken, Olmert de Mübarek gibi tecrübeli ve önemli bir liderle görüşme fırsatının kendi açısından çok güzel bir tecrübe olduğunu belirtti.