Müzeler arasi işbirliği

Seda ŞİREMHavada ters taklalar, uçan tekmeler bir yandan müzik ve ritim tutma; insanı harekete geçiren bir görüntü. Dans dersen değil, dövüş dersen değil merak uyandıran bir spor

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Vilna Gaon Yahudi Müzesi ile 500.Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi arasında işbirliği imkanlarını görüşmek üzere Naim Güleryüz, Türkiye’nin Vilnus Büyükelçisi  Sanıvar Kızıldeli’nin davetlisi olarak, 30 Mayıs – 2 Haziran  tarihleri arasında Litvanya’yı ziyaret etti.
Litvanya’nın bugünkü başkenti Vilnius’ta Vilna Gaon Yahudi Müzesi Tolerance Center ve Holocaust Center’i, daha önceki başkent Kaunas’ta Naziler tarafından 60 binden fazla Yahudi’nin öldürülerek siperlere gömüldüğü bölgeyi ve ünlü  IX. Fort hapishane ve yoketme kampını ziyaret eden  Güleryüz, Müze Müdürü Markas Zingeris,  Müdür Muavini  Rachel Kastanian, IX. Fort Müdürü Julia Menciuniene ve diğer müze yetkilileri ile görüştü.
Türk Musevileri Müzesi tarafından 2006 yılı içinde Vilna Gaon Müzesi Tolerance Center’de bir fotoğraf sergisi, bir konferans veya sempozyum ve de bir müzik programı düzenlenmesi konusunda ilke olarak görüşbirliğine varan taraflar ayrıca biri Sefarad diğeri Aşkenaz çoğunluklu bu iki toplumun tarih ve değişik sanat  kollarında da karşılaştırmalı etkinlikler yapabilme imkanlarını gözden geçirdiler. Litvanya’nın ilk tarihi başkenti Trakai’yı da ziyaret eden  Güleryüz, 1397 yılında Litvanya Granddükü tarafından bu bölgeye yerleştirilen 380 Türk kökenli Musevi Karaim ailesinin oluşturduğu cemaatın 18. yüzıldan kalan sinagogunu (Karaimu Kenessa), müzesini ve sergisini ziyaret etti ve yetkilisi Michal Zajaczkowski ile de görüşerek halen kentte yaşayan 250 kadar Türk kökenli Musevi Karay’ın dini organizasyonu, dili ve yaşamı hakkında bilgi aldı.