İspanya`dan Judeo Espanyol hikayeye ödül

Tanrı`nın Musa Peygamber`e Sina Dağı`nda On Emir`i verdiği gün olan ve Sivan ayının altıncı ve yedinci gününe rastlayan "Şavuot Bayramı" 4 Haziran Pazar günü İtalyan Sinagogu`nda kutlandı

Toplum
9 Ocak 2008 Çarşamba

Murcia’da (İspanya) "Canal Literatura" tarafından düzenlenen "Estambul, la otra puerta del medıterraneo" adlı kısa hikaye yarışmasında tarihte ilk kez Judeo-Espanyol dilinde bir hikaye ödül aldı.
Murcia’da düzenlenen yarışma, jüride İstanbul Cervantes Enstitüsü Müdürü Pablo Martin Asuero’nun desteğiyle, tarihinde ilk kez edebiyat yarışmasına Judeo-Espanyol dilinde eserler kabul ettiğini açıklamıştı. Bunun üzerine, 27 Ekim 2005’te Cervantes Enstitüsü’nde Judeo-Espanyol öğrenmeye başlayan Alper Almelek, Hülya Deniz ve Rahel Andiç Judeo-Espanyol dilinde birer kısa hikaye yazıp yarışmaya gönderdiler.
Geçtiğimiz hafta sonu toplanan jüri, yarışmaya gönderilen 100 kadar hikaye arasından beş tanesini ödüle layık buldu. Bunların arasında modern İspanyolca olarak hikayesini yollayan Rivka Bihar, El Amaneser dergimize sürekli yazı yollayan Fernando Garcia Paneda bulunuyor. Yine tarihte ilk kez Judeo-Espanyol dilinde bir hikaye böyle bir yarışmada ödüle layık görüldü. "Sabra" adlı hikayesi ile yarışmaya katılan Hülya Deniz  beş ödülden birini alma başarısını gösterdi. Deniz hikayesinde Sabra adlı bir kedinin İspanya’dan İstanbul’a uzanan bir yaşamı konu ediliyor. Hikayeleri okumak için www.canal-literatura.com/finalistas_PremioEstambul.html adresine girebilirsiniz. Bu hikayeleri ayrıca Temmuz ayı El Amaneser’de de bulabileceksiniz.
Böyle güzel başarıların her zaman devam etmesini ve Judeo-Espanyol dilinin meşruiyetinin bu tip faaliyetlerle her geçen gün biraz daha geçerlilik kazanarak dünya dilleri arasındaki yerini almasını dileriz.